Hmm, inte säker på att jag förstår din invändning?Pontus skrev:Men nu pratar ni ju accelerationen på försäljningen? Det beror ju lite på vilka siffror man avser. Om utvecklingen går långsamt och inte enligt en s-kurva så kan alltså aldrig komma förbi denna tipping Point?
Jag tror att den graf som i efterhand främst kommer att se ut som en S-kurva i detta fall är den över fordonsbeståndet, alltså flottan av samtliga bilar som är i trafik. Om du vill tänka acceleration/hastighet så innebär det i så fall att fordonsbeståndet kan jämföras med hastigheten, nybilsförsäljningen (i kombination med skrotning av gamla bilar) med accelerationen, och tillväxttakten av elbilarnas andel av nybilsförsäljningen som acceleration på accelerationen.
Just nu är andelen befintliga elbilar i flottan så låg att även den relativt sett låga andel av nybilsförsäljningen som elbilar har i dag räcker för att innebära en kraftig ökning av den totala andelen elbilar i flottan. Efterhand som en större del av flottan bytts ut krävs dock att en högre och högre andel av nybilsförsäljningen är el-bilar för att inte det som nu ser ut att bli en S-formad övergång ska plana ut och stanna av.
Men själva hastigheten på utvecklingen innebär inte något hinder för att kurvan i efterhand ska se ut som ett S. Det påverkar bara skalan du får ha på tidsaxeln. S-kurvan för övergång till elbilar går långsammare och övergången kommer därför ta längre tid än exempelvis S-kurvan för övergång från vanliga mobiltelefoner till smarttelefoner.
Men den går jämförelsevis blixtsnabbt om du istället lägger den bredvid S-kurvan för läs- och skrivkunnighet i befolkningen eller en annan mer trögrörlig förändring i samhället. Hur snabbt en förändring går hänger oftast ihop med livslängden på enheterna/individerna. Mobiltelefoner byts ofta, därmed snabb övergång. Människor lever länge, därmed långsam övergång.
Alla dessa kurvor har dock en tydlig tipping point som blir uppenbar när man blickar bakåt, men sällan är lika uppenbar för alla när den infaller.