dd88 skrev:LasseTM skrev:dd88 skrev:När man talar om trollen:
https://omni.se/ica-vd-vegoalternativ-l ... r/a/JoXW0P
Ica-vd: Vegoalternativ lika stort som kött om tio år
Vegotrenden har kommit för att stanna. Det framgår när SvD Näringsliv intervjuar Sveriges livsmedelsjättar: Axfood, Ica och Coop.
– Det som syns nu är ett skifte och inte en trend, säger Linn Karlsson, kategori- och inköpsansvarig för Coops vegetariska sortiment.
Ica-gruppens vd Per Strömberg vill inte lämna ut några siffror, men talar om ”betydande satsningar” på vegetariska alternativ.
Med nuvarande tillväxttakt på området kommer det vegetariska segmentet att vara lika stort som kyckling redan år 2025 och ger man det ytterligare fem år till kommer de vegetariska alternativen att vara uppe i samma försäljningsvolymer som köttet, förutspår han.
Är intressant att även mjölkindustrin blir bortdribblad på hemmaplan, många går över till växtbaserade alternativ trots att ha blivit serverade mjölklobbyns desinformation och myter sen barnsben.
Nu jobbar jag på ett företag som säljer mjölkmaskiner så jag är kanske inte opartisk, men lite beroende på vad man är ute efter så kan mjölk "miljövänligare" än tex havremjölk.
Tittar man på CO2 per protein är mjölk bättre än havredryck men sämre än sojadryck, tittar man på essentiella näringsämnen är mjölk överlägset.
Men sojamjölk är kanske inte helt bra att dricka i större mängder även om hälsoeffekterna debatteras dessutom är det svårt att få tag på Svensk sojamjölk.
Men vill man bara göra en latte och skiter i allt det andra så är havredryck ett alternativ men då är frågan om det inte finns bättre alternativ eller smaksättare istället.
Mandelmjölk går det inte att tala om med tanke på det vatten som går åt för att producera mandel.
Men rent krasst så är debatten rätt infekterad och vi alla borde ju dricka vatten istället för allt vad det nu kallas.
Oatly påstår att deras havremjölk har ett värde under 0.35 CO2e/kg, medans svensk mjölk har 1.16 CO2e/kg, vilket är tre gånger mer. Vart har du fått dina siffror ifrån?
https://pub.epsilon.slu.se/11103/1/Henr ... 140402.pdf
Medelvärdet för mjölkens CF i SE och NZ beräknades till 1,16 respektive 1,00 kg koldioxidekvivalenter (CO2e)/kg energikorrigerad mjölk (ECM)
Är helt överens om att man borde dricka mer vatten.
Kollade på Oatlys siffror och nu ser mjölk och Oatly "gått om" men när jag tittat på andra siffror innan var mjölken bättre.
Det stämmer att när man tittar på ECM så är Oatly bättre men här spelar fettet en stor betydelse.
Tittar man CO2 per protein så ser det annorlunda ut, kolla på
https://www.oatly.com/se/klimatavtryck så ser du att det går åt 0,27kg Co2 för 1 liter Oatly som innehåller 1g protein/100g
Mjölken kostar 1,06g CO2 per liter mjölk, men mjölken innehåller 3,4g protein.
Så vi får alltså ta 0,27x3,4=0,918g CO2 per protein för Oatly där mjölken låg på 1,06 så det skiljer ca 15% till Oatlys fördel.
Tittar man på Oatly ikaffe så ligger den på 1,02kg CO2 för 3,4g protein där mjölken låg på 1,06kg CO2 så här skiljer det 4%.
Men här kan man hitta lite olika siffror från mjölk och i Sverige och USA har vi ganska låga siffror per liter mjölk men kollar man tex Indien så ligger de 5-10 gånger högre än Sverige på CO2 per liter mjölk så där bör alla dricka Oatly
.
Nu är inte protein ett stort problem i Sverige idag men i tex Kina där många barn fortfarande har proteinbrist är mjölk ett av det CO2 bästa alternativen/yuan.
Om man dessutom tar hänsyn till att vi i Sverige får mycket av vårat protein av kött/fisk/fågel är även här mjölk och ägg i stort sett i topp tillsammans med Oatly uppenbart. '
Men som du ser är inte gräset så mycket grönare hos Oatly än mjölk och tar du hänsyn till alla andra ämnen du får av mjölken så är den med stor sannolikhet bättre, du får ändå i dig 18/22 viktiga näringsämnen eller vad det nu är.
Själv föredrar jag kaffe utan mjölk