Freddiebk skrev: ↑23 feb 2024 22:33
Rapport från Chalmers där tre olika framtida svenska energisystem beskrivs. Resultatet ligger i linje med andra liknande forskarrapporter.
Ett system utan ny kärnkraft är inte bara möjligt, utan även mer kostnadsoptimalt. Även mkt havsvind är inte kostnadsoptimalt.
Med ovan sagt så kommer elpriset för oss konsumenter inte skilja sig nämnvärt åt i de olika systemen, då elpriset till stor del styrs via våra elkablar till utlandet.
Det vi svenskar nu borde göra är att prioritera en smidigare tillståndsprocess för all ny elproduktion.
Även om investeringsläget generellt är svårt för all elproduktion (precis som för andra stora investeringar) är det den landbaserade vindkraften som har bäst ekonomiska förutsättningar att ge oss en hållbar teknikneutral lösning för en storskalig utbyggnad av vårt energisystem utan subventioner eller statliga garantier.
https://research.chalmers.se/publicatio ... lltext.pdf
Denna rapport bygger på stor import och mycket landbaserad vindkraft.
Förutom det faktum att det finns ett massivt motstånd mot landbaserad vindkraft av närboende som får sin närmiljö förstörd och fastighetsvärdet går i botten.
Så är redan idag stora delar av södra Sverige täckt av vindkraft, och platserna med bäst vindförhållanden är redan bebyggda.
Jämför Malmö med Stockholmsområdet som ett exempel.
Sen finns det flera felaktiga uppgifter och antaganden i rapporten som även rapportförfattarna erkänt.
Rapporten från Chalmers har utgått från den europeiska stamnätsorganisationen Entso-e:s 2040-studie om framtida ledningsprojekt och antagit att projekten däri kommer att realiseras
Det handlar bland annat om den nya ledningen till Tyskland, Hansa Powerbridge, som har pausats av Tidöpartierna i väntan på att elpriserna mellan norra och södra Sverige ska stabiliseras.
Rapporten har inte tagit hänsyn till de ekonomiska effekterna av vindkraftens kannibaliseringseffekt, det vill säga att priserna dumpas när det blåser mycket och ökar när det blåser lite.
Sen nämns vätgasproduktion med elektrolys för de scenarion med mycket vindkrafts vilket kostnaden för dessa inte inkluderas i rapportens uppskattningar
I sina scenarion har forskarna också räknat med att andra länder bygger kärnkraft. Finland och Storbritannien behåller reaktorer och Polen utvecklar ny kärnkraft. Även Tyskland, som precis skrotade sina sista reaktorer med politiskt tvång, satsar på storskalig ny kärnkraft i de scenarion som ligger till grund för rapporten.
Exempelvis byggs cirka 350 terawattimmar kärnkraft, det vill säga runt 30 reaktorer, i södra Tyskland. Rapportförfattarna skriver att det är osannolikt att det faktiskt kommer ske på grund av rådande energipolitik.
I rapporten finns inte kostnader för frekvensreglering inom timmen och spänningsreglering med för något av fallen som undersöks.
"Hydrogen the most dumb thing I could possibly imagine for energy storage." Elon Musk