Sveriges laddinfrastruktur ligger efter

International Energy Agency har publicerat sin årliga Global EV Outlook där de jämför världens elbilsmarknader. Bilden de målar av Sverige är föga smickrande.

När det till exempel gäller antal elbilar per laddare ligger Sverige långt ifrån täten. Med endast en laddare per 15 elbilar hamnar vi i samma liga som Sydafrika och Polen. Medelvärdet för hela EU är 13 elbilar per laddare. EU:s mål är att komma ner till tio elbilar per laddare.

Bäst i världen är Sydkorea med endast två elbilar per laddare. Siffrorna gäller publika laddpunkter där en lägre siffra innebär att färre elbilar konkurrerar om varje laddare. I Grekland, till exempel, finns dubbelt så många publika laddpunkter per elbil som i Sverige, vilket gör att elbilister där mer sällan stöter på upptagna laddare.

Norge ligger anmärkningsvärt efter i utvecklingen, med hela 32 elbilar per laddare. Det är tydligt att utbyggnaden av deras laddinfrastruktur inte har hängt med i den extrema takt som elbilar säljs i vårt västra grannland.

Grafen ovan visar även laddeffekt per elbil. IEA har summerat laddeffekten i alla publika laddpunkter i varje land och dividerat med antal elbilar. Ju högre effekt per elbil desto snabbare går den genomsnittliga laddningen för landets elbilister. Även där ligger Sydkorea i absoluta täten med 10,4 kW laddeffekt per elbil. Riktigt snabba laddningar där. Sverige ligger långt efter, med 2,3 kW laddeffekt per elbil, jämfört med EU-genomsnittet på 2,6 kW. Elbilister i till exempel Italien (4,1 kW) kan räkna med nästan dubbelt så snabb laddning i genomsnitt som i Sverige.

Jämfört med hela världen ligger Sverige också efter, med 15 elbilar per laddare mot världsgenomsnittet 11 – och 2,3 kW laddeffekt per elbil mot världsgenomsnittet 2,8 kW.

Av de få laddpunkter som finns i Sverige är de flesta långsamma publika laddstolpar. Enligt IEA har 83% av Sveriges laddpunkter mindre än 22 kW laddeffekt. 4% snabbladdare är av äldre typ medan 13% är supersnabbladdare med laddeffekt på över 150 kW.

Vårt grannland Danmark uppvisar liknande siffror, medan Norge och Finland har en betydligt högre andel supersnabbladdare.

Vi i Sverige talar ofta om att vara världsledande i den gröna omställningen, men när det gäller laddinfrastruktur -en avgörande del av denna omställning- framstår vi snarare som ett u-land. Ska vi hänga med i utvecklingen och åtminstone nå upp till övriga Europas nivå måste utbyggnaden av publika laddpunkter skyndas på avsevärt.

Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • Comments are closed.