Leasing

På denna sida hittar du allt du behöver veta om du är intresserad över att leasa en tesla. Ta ett par minuter och läs igenom avsnitten så kommer du ha bra koll på leasing. Att leasa en Tesla på företaget är en förmånlig finansieringsform. Företaget har möjlighet att bland annat dra av halva momsen som en avdragsgill kostnad samtidigt som man slipper att binda upp eget kapital. Om du har möjlighet att ta ut en tjänstebil som förmånsbil från ditt företag så slipper du oroa dig för oförutsedda utgifter, värdeminskning och billån. Här sammanfattar vi några termer som kan vara bra att känna till oavsett som du är egen företagare eller om du har möjlighet till tjänstebil via din anställning.

 

Operationell leasing
Operationell leasing liknar traditionell uthyrning där bolaget som hyr ut bilen bär ansvaret även efter att bilen varit uthyrd. De flesta privatleasing erbjudanden som finns på marknaden idag har detta upplägg och det blir allt vanligare för företag också. Vid operationell leasing behöver du inte tänka på restvärdet (andrahandsvärdet) mer än att följa de riktlinjer för normalt slitage och de miltal som du tänkt köra under leasingperioden. Eftersom att leasinggivaren bär hela restvärderisken så sätts tydliga riktlinjer upp för hur många mil bilen skall rulla + hur bilens skick skall vara efter avslutad leasingperiod. Skicket på bilen tar hänsyn till hur många mil som skall köras. Kör man mer mil än vad man skrivit in i kontraktet eller om bilen är i sämre skick än avtalet så får leasingtagaren stå för denna kostnad. Kostnaden varierar olika för olika märken och finansbolag.

En stor fördel vid Operationell leasing är att kostnaden tas upp som en hyra och direktkostnad för bolaget vilket gör att företaget får bättre soliditet då det egna kapitalet inte används. Om du vill hitta ett upplägg med operationell leasing för din nya Tesla så kan du gå in på www.autolease.se eller på www.leaseplan.se


Finansiell leasing
Finansiell leasing är fortfarande den absolut vanligaste och populäraste modellen av leasing. Till skillnad från Operationell leasing så liknar Finansiell leasing mer ett lån där bilen står som säkerhet och där leasingtagaren står som ansvarig för bilens restvärde efter leasingperioden. Efter avtalet slut så får leasingtagaren bestämma att antingen köpa loss bilen för restvärdet eller fråga finansbolaget (Leasinggivaren) efter ett inbytespris. Har räknat kalkylen med ett rimligt restvärde så kommer man få pengar över till nästkommande leasingbil. Vår rekommendation är att tillsammans med återförsäljaren bestämma rätt restvärde baserat på hur mycket du har tänkt att köra. Det är lätt att lura sig till en låg leasingavgift per månad men det slår ofta tillbaka när leasingperioden är slut. Lägg upp ett leasingavtal där du får ett övervärde i bilen. Finansiell leasing tas in i bolags balansräkning och påverkar företagets ekonomi.


Förlänga leasing
Efter att första leasingperioden tagit slut, oftast efter tre år, är det många som vill fortsätta leasa sina bilar. Tyvärr brukar de flesta leasingbolag då passa på att höja räntan och vägrar sänka amorteringen vilket resulterar i högre månadsavgifter. Då kan det vara lönsamt att lägga om leasingen på bilen, en så kallad releasing. Då får man välja ny ränta, amortering och restvärde, vilket kan minska månadskostnaden avsevärt. Detta går också att göra när man leasat bilen 18 mån eller mer även om man signat upp sig för 36 mån. 

Företaget Blipp har nu tagit fram en tjänst som heter just re-leasing. Genom att fortsätta leasa din företagsbil med ett nytt avtal kan de kapa dina kostnader. De hjälper även företag att samla ihop sina bilparker om det är spretigt innehållande flera olika finansbolag och upplägg med mera. Läs mer här och kontakta Blipp för offert här.


Några fördelar med att leasa Tesla:

  • Momsen på leasingavgiften är avdragsgill med 50%
  • Vid billeasing så är det endast resultaträkningen som påverkas. Leasingbilar tas inte upp som en tillgång i balansräkningen.
  • Eftersom att säkerheten för leasingen är bilen krävs oftast ingen extra kontantinsats.
  • Bolaget behöver inte låna pengar för att köpa en bil.
  • Behåll bolaget rörelsekapital eftersom att inget kapital behöver bindas i bilen.

 

Några fördelar med att Re:leasa Tesla med Blipp:

  • Behåll likviditet i bolaget.
  • Fortsätt dra moms på bilen under längre period.
  • Styr själv hur mycket du vill påverka restskulden innan leasingens slut.
  • Lättare att sälja bilen om den inte är utköpt och moms-smittad.
  • Blipp hjälper till att sälja bilen och lägga upp leasing även till nästa ägare.

 

Restvärdet påverkar Månadskostnaden
Väljer du finansiell leasing så kommer du tillsammans med återförsäljaren sätta ett restvärde på din Tesla. Restvärdet är en viktig del och det är du som leasingtagare som är ansvarig för detta belopp. Restvärdets belopp är det som ska lösas när leasingperioden är slut. Ett lågt restvärde gör att du får pengar över till nästa leasingbil medan ett för högt belopp gör att du får betala pengar för att lösa bilen. Känner du dig osäker på restvärdets biten så rekommenderar vi dig att välja operationell leasing som upplägg för din leasing där du låter leasinggivaren garantera restvärdet baserat på hur många bil som du kommer att köra. Observera då att det är bilhandlaren som äger säljande-rätten på bilen efteråt.


Så räknar du ut förmånsvärdet på din Tesla
Förmånsvärdet räknas ut genom en formel som du lätt kan hitta på skatteverkets hemsida. Där kan du enkelt se hur du räknar ut förmånsvärdet på din leasingbil.

Det finns också en guide på hur du ska räkna på din bilmodell, utrustning samt eventuell reducering. Du behöver alltså bilens alla bruttopriser, alltså alla priser innan rabatt. Vi och skatteverket rekommenderar att du är noggrann och har som rutin att skriva körjournal eftersom att det är ett bevis på vilka mil du kört privat respektive i tjänsten.

 

Leasing-lexikon
Läs mer här.

 

Comments are closed.