Tesla Powerwall

Powerwall

I går kväll presenterade Tesla Motors sitt hemmabatteri Tesla Powerwall.

För ca 35,000 kr kan du köpa en 10 kWh batteri som kan lagra all el dina solpaneler genererar under dagen så du kan använda den på natten. Har du mindre krävande användning kan du köpa en 7 kWh enhet för ca 30,000 kronor. (Priserna är egentligen i dollar, $3,000 resp $3,500, endast schablonmässigt omräknade till kronor. Exakta svenska priser är inte avslöjade än.)

Har du större behov kan du kedjekoppla flera enheter.

Powerwall_data

Det glädjande med batteriet -förutom det superlåga priset- är att den är så pass tunn, endast 18 cm tjock. Så man verkligen kan hänga den på väggen. 130 cm hög, 86 cm bred, 100 kg tung. Den kan lämna ifrån sig 8,5A trefas som max. Batteriet klarar alltså av att driva alla dina apparater i hemmet under dygnets mörka timmar, men kan inte generera tillräckligt med ström för någon värmepanna. Husets uppvärmning får drivas av något annat.

Det superlåga priset överraskade alla. Speciellt dem (som tex The Guardian som många andra tidningar sedan citerade) som trodde på $10,000 högre pris! När batteripriset inte “maskeras” av en hel bil som följer med kan vi få en bättre glimt av hur mycket Tesla Motors betalar för sina batterier. Räknar vi bort $1,000 för inkapslingen och vattenkylningen av batterierna blir det $2,500 för 10 kWh, eller $250 per kWh. Räknar vi med $500 vinstmarginal för Tesla blir priset det magiska $200 per kWh där många bedömer batteriernas pris måste hamna för att på riktigt kunna konkurrera med andra drivmedel i bilar. Min personliga gissning är att Tesla Motors i början kommer sälja hemmabatterierna med batterier från Panasonic, utan vinst. För att sedan när Gigafabriken körs igång börja kunna stoppa in de mycket billigare batterierna i dem och börja kunna ta ut rejäla vinster på dem.

Konkurrerande batterilagringssystem kostar kring € 11,300 för 8 kWh – fyra gånger så dyrt som Tesla Motors lösning.

En sak är säker: har du skaffat en solcellsanläggning för säg 100,000 kronor är det mycket lockande att lägga till 35,000 kronor och bli helt oberoende elnätet!

1430469066Tycker du att 10 kWh är för bebisar kan du skaffa dig Tesla Motors industriella batteripack på 100 kWh. I något som ser ut som en förvuxen Supercharger staplar Tesla Motors inte laddare utan batteripack ovanpå varandra. Och även dessa kan kedjekopplas.

Kopplar man ihop några hundra sådana enheter kan man lätt klara elförsörjningen av en hel stad!

Åter igen har Elon Musk lyckats skapa en produkt som inte bara är revolutionerande och räddar miljön utan är också… cool!

Megawatt

 

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • 22 Responses to Tesla Powerwall

    1. gnuX says:

      Känns lite underligt att de lanserar detta innan gigafabriken är igång iom att tillgången till batterier sätter gränsen för hur många bilar de kan tillverka. Detta måste ju innebära att de drar ner på produktionen av bilar till förmån för hemmabatterier…

      • Bara för att man lanserar nåt behöver det inte betyda massproduktion… Min personliga gissning är att de kommer att smyga igång leveranserna. Och glöm inte att redan nästa år börjar Gigafabriken leverera batterier – innan Model 3 har släppts!

        • Ola Carlander says:

          Precis, en mycket svårare balansgång är att tajma försäljningen av model 3 med Gig1 och då är det viktigt att redan ha försäljningen av lagring så man kan använda det som balansstav. Jag tror att det här kommer bli en försäljningsmodell med återförsäljare/installatörer till skillnad mot det dom har med bilarna idag och det tar lite tid att rampa upp dom nätverken.
          Men i sak har du rätt gnuX, viss påverkan av billeveranserna kommer det att vara om det inte rör sig om helt olika celler från Pana. Men det går ju också typ 8 powerwalls på en bil i celler..

    2. Kalle Centergren says:

      Jag mistänker att de sorterar bort celler som inte riktigt håller måttet för attva i en bil, men i ett stationärt system gör de inget, där kan de bara stopa i några extraceller för att kompensera för de. Tror de e därför de kan lansera de redan nu.
      Sen när de börjar få tillbaka gamla batterier för återvinning är detta ett utmärkt “andra live” för dom.
      Smart

    3. taliz says:

      Många har ju fått sina revision A batteri utbytta till D osv, inte för att battericellerna gick sönder utan för att nån säkring i batteripacket gjorde det.

      Så Tesla lär ha tusentals utbytta batterier i lager, vilka de kommer återanvända för dessa. Ett 85kwh batteri kan ju bli 12st 7kwh. Så ponera att Tesla har 5000 utbytta 85kwh, då kan dom potentiellt sälja 60000 sånna här hemmabatterier innan dom överhuvudtaget behöver producera nya battericeller.

    4. Filip says:

      Skulle va så himla coolt om de kunde släppa en eftermontering till Model S så att man kan lägga det i bagaget och få 10kWh extra på långresor när man ändå inte är hemma o behöver enrgi 😀

    5. Claes says:

      Ok, jag gillar tanken! Iaf i det stora perspektivet, men jag fattar inte riktigt hur jag, i villa, ska kunna vinna på att skaffa detta…? 10kWh som laddas när solen lyser eller vinden blåser gör mig inte oberoende av elnätet. Varför inte bara ha solpaneler och/eller vindkraftverket och sälja elen på nätet!? Vad tillför batteriet mig? Kanske Sverige är en dålig marknad för den här lösningen. Elpriset varierar inte så mycket mellan dag och natt, kanske är större skillnad i USA!? Någon får gärna förklara hur ekvationen, för att räkna hem de 35000kr inom 10 år, ser ut.

      • Jo 10 kWh kan göra dig oberoende elnätet. Idén är att du blir självförsörjande, kan kapa elledningen, behöver inte betala en krona till nåt elbolag.

        Bäst funkar det nog dock i typ Kalifornien där du kan vara ganska så säker på att solen skiner även i morgon. (Och även molniga dagar är inte svenskhöstrusk-becksvarta)

        • Kingsthrone says:

          Eftersom du skriver kronor får man väl anta att du menar i Sverige. Även om du räknar på en energisnål villa på 9000 kWh per år och som ligger i Skåne med perfekt söderläge, så kan du inte ens räkna hem 12 kW solpaneler med 100 kWh lagring utan uppkoppling till elnätet. Solpaneler i Sverige producerar nästan ingenting under de tre kallaste och mest elförbrukande månaderna. 10 kWh räcker knappt över natten.

          Pratar vi områden som har högre elförbrukning sommartid än vintertid, eller som ligger mellan vändkretsarna så är förutsättningarna helt annorlunda.

        • Claes says:

          Om jag bor i Kalifornien ja….Här i Sverige har jag flera ex på solpanelsanläggningar(i Sthlms-området) större än 5kW som oftast inte ger tresiffring månadsproduktion under december till och med februari så då blir det till att köra typ ett dieselaggregat i tre månader om elnätet är kapat. Men det som också får mig att ifrågasätta ekonomin i detta, här i norra Europa, är att om jag stannar kvar på elnätet så kan jag sälja min egenproducerade el för typ 1,30kr/kWh och får betala typ 87 öre/kWh när jag köper…. Eftersom jag inte får sälja mer el i kWh än jag köper så blir det en nettokostnad som jag skulle vilja kalla försäkring, försäkring mot att alltid har tillgång till el. Det vill till att man analyserar sin dagliga konsumtion av el för att dimensionera hur många Powerwall som behövs för att kunna gå off-grid. För mig skulle det bli typ 300 st…Ingen kul investering det inte!

          • Kalle Centergren says:

            “om jag stannar kvar på elnätet så kan jag sälja min egenproducerade el för typ 1,30kr/kWh och får betala typ 87 öre/kWh när jag köper…. ”

            Oj! Va har du för elbolag? Jag har solpaneler och vill gärna byta till ditt bolag.
            Vattenfall köper bara tilbaka för en mycket lägre premie, så har man dom tjänar man på att anvenda så mycket man kan själv.

            Jag e även sugen på en sån här mest för att slippa skatta på elen jag själv gör, och om jag kan använda den själv i större utsträkning så slipper jag sälja tilbaka och skatta för det.
            De e mest en prinsip sak, inga pengar i det direckt.

            • Claes says:

              Varför säljer du till Vattenfall?
              Slippa skatta? Kolla in tex kalkylen på http://solkalkyl.blogspot.se
              …som synes är det lönsamt.

            • Kalle Centergren says:

              Bra kalkyl, men för mig ser den lite anorlunda ut. Jag är utlandssvensk så de e till sommarstugan i sverge anlägningen e köpt. Jag får därför inget bidrag för anlägningen.
              Jag skaffa den inte pga ekonomiska själ utan mera ideologiska.
              Och innan ja koplar på den kräver min nätägare (vattenfall) att jag ska va momsregistrerad i sverige för att skatta på all el jag säljer tillbaka.
              De skapar massa onödigt krångel för mig som e utskriven ur sverige för väldigt små summor skatt, jag vill mena att de här e en hobbyvärksamhet och därför inte behövs skatta för, men skattevärket håller inte med.

              Därför har ja nu en anlägning liggandes, men ej ennu inkopplad.

            • Andreas Olivin says:

              Vattenfall köper min solel för 1 kr + spotpris och jag köper för spotpris. Detta plus att staten ger 60 öre/kWh för det jag levererar. Dvs totalt just nu 1.85kr/kWh. Batteri är en dålig affär då 🙂

            • Kalle Centergren says:

              oj, ja de va bra. va de en specialdeal eller kan alla få den?
              vad är kriterierna för att ansöka om de statliga bidraget på elen man säljer?

            • Andreas Olivin says:

              Det enda är att du ska registrera dig för moms på solel. Momsen ser du aldrig och är ej medräknat i mina siffror. Tog 10 min sedan så rapporterar vattenfall din sålda el till staten.

            • Christer_Sandberg says:

              Det ska du inte behöva bekymra dig om. Ditt elbolag som tar emot elen du säljer ska rapportera det till Skatteverket, om jag förstått det hela rätt.

    6. Eddie C says:

      När det gäller priser får man kommer ihåg att i USA måste man lägga till skatt för att få det slutliga priset. Det blir alltså 35000 kronor plus moms

    7. vigge50 says:

      Dem priserna var vad installatörerna skulle köpa dem för, nu har solar city gått ut med vad dem kommer ta och det blir antingen $5000 med ett nio års leasingavtal som inkluderar installation, inverter, underhåll mm eller så köper du batteriet för sig själv för $7140 dollar. Båda priserna gäller 10 kWh
      http://www.businessfinancenews.com/22305-solarcity-corp-offers-tesla-motors-inc-powerwall-battery-for-5000/

    8. JH says:

      Det här kan bli stort. På grundval av elons tweet kan man nog drista sig till att tro att det handlar om att man utnyttjar äldre utrangerad produktionslinje av batterier för det här. Effektivt och bra (redan avbetald :-). Troligekn kommer man också byta ute stora delar av batteriproduktionslinjen i samband med gigafactory uppstarten (makes sense att öka energidensitet i samband med att man installerar en helt ny produktionslinje). Då kan man använda gamla linjen för powerpacks, och få ut mer värde totalt sett. För svensk del tror jag det absolut viktigaste aspekten är kraftutjämning. Alla ‘naturliga’ energikällor (vind och sol) lider av våldsamma kraft svängningar, och det det här kan vara ett mycket effektivt sätt att släta ut dessa svängningar. Det behövs förvånansvärt lite buffert i relation till fröbrukningen för att åstadkomma det.

      Straubel visade en del roliga slides på hur ett 400kwh batteri jämnade ut en super charge installation över ett dygn, och principiellt är det samma sak med ett hus (med återkommande svängningar runt middag och frukost).Batteriet behöver inte var så stort för att täcka de här fallen. Deras industriella storlekar på 400kwh skulle kunna göra underverk inom många industrier.

    Lämna ett svar