Elon Musks tal i Paris

Elon Musk höll ett kort tal förra veckan på Panthéon-Sorbonne universitetet i Paris. Talet var på knappt mer än 12 minuter (fast han höll en 40 minuter lång frågestund också efteråt) men var långt mer kärnfullt än politikernas timslånga tal som tyckts hållas på löpande band på klimatkonferensen i närheten.

Han berättade att övergången från fossila energikällor till förnybara är oundviklig. Frågan är inte om vi ska gå över till förnybara energikällor utan när. För de fossila bränslena kommer ju ta slut förr eller senare. Oberoende av om vilken tidpunkt man tror det kommer hända så kommer de fossila bränslena ta slut i framtiden.

Eras

Förr eller senare kommer vi att övergå till förnybar energi. Nästa era vi ser fram emot kommer endast att ha förnybara energislag. Debatten handlar egentligen inte om vi ska ha fossila eller förnybara energikällor, utan om vi ska gå över till de förnybara energikällorna redan nu eller först när vi blir så illa tvungna?

Atmospheric_co2

Fossila bränslen medför också fossila utsläpp. Oberoende av ifall man blir oroad av ovanstående graf eller inte kan vi se att andelen koldioxid har ökat i vårt atmosfär.

Oberoende av ifall man tror på globala uppvärmningen eller inte, oberoende av ifall man tror på att medeltemperaturen och havsnivåerna kommer stiga eller inte så kommer vi att gå över till förnyelsebara energislag i framtiden – om inget annat så när de fossila bränslena kommer ta slut.

Tills dess håller vi på med ett enda stort experiment: vad kommer hända om vi fortsätter bränna fossila bränslen, om vi väntar med att gå över till förnyelsebara energikällor? Det finns två scenarios:

I bästa fall händer inget. Ca 3% av forskarna uppges tycka att vi kan fortsätta bränna fossila bränslen utan problem. Det blir ingen ökning av koldioxid i atmosfären, eller det spelar ingen roll med lite mer av “livets gas”.

I värsta fall händer dock den största katastrofen någonsin, större än alla krig i mänsklighetens historia tillsammans. Ca 97% av alla forskarna tror på det scenariot.

Dumbest

Elon Musk kallar det experimentet -vad som kommer hända om vi fortsätter bränna fossila bränslen- det “dummaste experimentet någonsin“. Vi vet att de fossila bränslena kommer ta slut förr eller senare. Vi vet att vi kommer bli tvungna att byta till förnyelsebara energislag i framtiden. Vi är ganska så säkra på att bränna fossila bränslen är skadligt för miljön…

Vi borde alltså så snabbt som möjligt byta till förnyelsebara energislag!

Vi kommer ändå att göra det förr eller senare – så varför inte nu?

Harmtax

Problemet menar Elon Musk är att det idag finns inga ekonomiska fördelar av att gå över till förnyelsebara energikällor. Eller snarare, att de fossila bränslen slipper stå till svars för miljöförstörningen de ger upphov till.

Elon Musk föreslår en enkel lösning, som skulle motivera folk, företag och regeringar till att påskynda övergången till förnyelsebara energislag. (Kom ihåg, påskynda, för det kommer ju ändå behöva göras förr eller senare.) Lösningen han föreslår är koldioxidskatt.

Om fossila bränslen och produkter framställda ur fossila råvaror skulle beskattas med koldioxidskatt skulle det skapa ekonomiska påtryckningsmedel som skulle verka för en snabb övergång till förnyelsebara alternativ. Istället för att försöka övertyga folks hjärnor och hjärtan skulle man alltså få till stånd en förändring genom folks plånböcker istället.

För att göra koldioxidskatten ekonomiskt neutralt skulle man kunna sänka andra skatter, såsom tex mervärdesskatten i motsvarande utsträckning. Elon Musk föreslog också en gradvis införande av koldioxidskatten, med skattenivån långsamt höjt under till exempel fem år. Vem och hur som skulle bestämma skattenivåerna gick han inte in på.

Hans förslag må vara kontroversiell i USA och andra delar av världen, men inte i Europa. Vi i Sverige har till exempel haft koldioxidskatt sedan 1991, 2:38 kronor av bensinpriset du betalar vid pumpen är just koldioxidskatt. Fransmännen som lyssnade på honom betalar också redan koldioxidskatt. I Frankrike infördes koldioxidskatt år 2013 och är för närvarande på ca 50 öre per liter. Precis som Elon Musk föreslog inför Frankrike koldioxidskatten gradvis fram till 2017 enligt nuvarande beslut – och med planer på att fortsätta höjningen av skatten även därefter. Originalförslaget till franska koldioxidskatten innehöll också förslag om att hålla skatten kostnadsneutral genom utdelande av årliga miljöcheckar på upp till €61 per vuxen fransk – vilket dock på något konstigt sätt verkar ha försvunnit vid genomförandet… 🙄

Europa är alltså redan på god väg att genomföra Elon Musks förslag om koldioxidskatt. Även andra länder, så som Indien, Japan, Australien mm har infört koldioxidskatter. Men det Elon Musk egentligen föreslår är en global koldioxidskatt – att få med motståndare som USA och Kina på tåget. Skulle tex USA få samma koldioxidskatt som vi har i Sverige skulle deras energislöseri onekligen minska.

Vad tycker du? Är en global koldioxidskatt en bra idé? Gör din röst hörd antingen i kommentarsfältet nedan eller på vårt forum!

 

Tagged . Bookmark the permalink.