Tesla har nu uppgraderat de flesta av deras Supercharger snabbladdare i Sverige och Europa till att leverera upp till 150 kW laddeffekt, att jämföra med max 120 kW hittills.
I Sverige ger nu så gott som alla 32 Supercharger stationer 150 kW, endast de nordligaste i Arvidsjaur (96 kW) och Gällivare (130 kW) som har lägre maxeffekt.
Hur kunde Tesla bygga om alla sina laddstationer? Svaret är att de behövde inte göra det, (så gott som) alla Superchargers har alltid haft 150 kW max effekt – Tesla ströp dock att varje bil fick högst 120 kW. Varje Supercharger laddskåp betjänar 2 laddstolpar. Om en bil laddade ensam på en stolpe fick den max 120 kW laddeffekt hittills, för att det var det bilarna max kunde ta emot. Ställer sig en bil vid laddstolpen bredvid får den bara effekten som blir över. Det är därför det är så viktigt att inte ställa sig vid säg stolpe 2B om 2A är upptagen utan välja en annan stolpe. Kolla upp märkningen i botten av Supercharger stolparna nästa gång du laddar!
Tesla har nu fått tillräckligt med rådata under åren och förbättrat bilarnas hård- och mjukvara så nu vågar de höja maxeffekten för laddning.
Man kommer dock inte alltid få 150 kW. Är batterierna för kalla eller för varma kommer laddhastigheten begränsas för att inte skada dem.
Även vid optimala förhållanden verkar bilarna få maximala 150 kW endast i intervallet 15-45 batteri laddprocent. Se grafen ovan. Jo mer litiumjonbatterier laddas desto mer ökar deras inre motstånd och desto varmare blir de. För att inte överhetta batterierna måste laddeffekten minskas ju mer laddade batterierna blir. Det kommer tyvärr från batteriteknologins begränsningar.
Höjningen av laddhastigheten gäller dock inte alla bilar. Tesla Model 3 kan ladda 150 kW, likaså Model S och X med 100 kWh batterier. Vissa äldre bilar har däremot fått sänkt max laddhastighet. Analysen av insamlade rådatan från miljoner laddningar visade vilka bilar som klarar höjd laddeffekt – men även vilka som inte gör det. Inte så kul för ägarna – men nödvändig för att se till att batterierna klarar många till års säker funktion.
Ovan graf från aBetterRoutePlanner visar med rött laddkurvan första generationens 85 kWh batterier hade förut. Som synes klarade de toppeffekten 120 kW endast under ett kort intervall på upp till 20 laddprocent sedan började laddeffekten dala för att skydda batterierna. Att dessa batteripack skulle klara 150 kW är en utopi. Nu när packen börjar bli äldre vågar Tesla inte ens brassa på med samma laddeffekt längre, gröna kurvan visar hur laddeffekten nu avtar tidigare vilket gör laddningen tyvärr långsammare. Men det är obekväma åtgärder som dessa som bidrar till att Teslas batterier håller sig bättre än andra elbilars.
(En annan mycket viktig detalj man ska lägga märke till på ovan graf är enorma spridningen av de blåa mätpunkterna. Det är långt ifrån alltid man får optimalt snabb laddning. Mycket kan påverka och sänka laddeffekten.)
Däremot att Tesla har begränsat Model 3 SR+ laddeffekt till endast 100 kW kan bara delvis förklaras med tekniska orsaker. Enligt laddkurvan aBetterRoutePlanner har uppmätt verkar det finnas gott om marginal. Har Tesla strypt laddhastigheten för att få fler köpa Long Range versionen istället?
Tillbaka till de Teslor som nu kan laddas med 150 kW: hur snabbare kommer laddningen gå nu?
Ska man ladda sin Tesla från 10 till 60 procent, en vanlig scenario vid långresor, tog det förut med 120 kW maxeffekt ungefär 21 minuter enligt grafen ovan. Nu med 150 kW kan laddningen gå på 17 minuter.
4 minuters skillnad låter kanske inte så mycket, speciellt med tanke på att de siffrorna gäller under ideala förhållanden.
Nästan viktigare för oss i kalla Sverige är förvärmningen av batterierna Tesla införde i våras i deras mjukvara: när bilen närmar sig en Supercharger där den ska ladda förvärmer den batterierna så de har optimal temperatur när man kommer fram och ansluter laddsladden. Istället för att strypa effekten och ladda långsamt i början tills batterierna blir varma kan laddningen ske på full effekt redan på en gång. Speciellt under vintern gör detta enorm skillnad, mycket mer än höjningen till 150 kW.
För att förvärmningen ska fungera måste dock bilen veta att du är på väg till en Supercharger och ska ladda där. Slå alltid in din rutt i navigatorn så bilen vet vart du är på väg! Ska du stanna vid en Supercharger som inte bilen själv föreslog ändra ruttdestinationen till Superchargern själv.
Nästa generations Supercharger, V3 med 250 kW maxeffekt kommer inte vara lika lätt för Tesla att införa i Europa. Det räcker inte med omprogrammering, laddarna måste byggas om för att klara de extremt höga effekterna. Då kan laddtiderna komma ner till neråt 10 minuter.
Fast vad spelar det egentligen för roll, när det tar en halvtimme att fika färdigt på caféet bredvid där man sitter och har det mysigt medan man väntar?
Varför har Arvidsjaur och Gällivare lägre effekt? De är väl rätt nybyggda?
Arvidsjaur: Bara en av tre matarkablar är inkopplade.
Gällivare: Säkrad till 200A hittills.
Det är med laddningstiden som storleken på mobiltelefonerna. Först var det ett race att de skulle bli så små som möjligt och med laddningen på bilarna att det skall gå så fort som möjligt när det egentligen inte är så viktigt.
Men Tesla vill såklart öka kapaciteten och då spelar ju laddtiden stor roll!
Tråkigt att vara tidig ibland. Nu laddar jag långsammare. 🙁
Men laddtiden kan ju vara viktig på så sätt att man kan hålla ner köerna vid laddstationerna, förut satt att bilen flyttas när den är klar och laddar mer i onödan. Kanske något som vore intressant om det gick att få statistik på, laddar folk mer än nödvändigt när det går fortare att ladda?