Charlottenberg – syndens näste

Charlottenberg

Charlottenberg. En sömnig småstad i västra Värmland som består av en stationsbyggnad, ett köpcentrum, några hus och en träsoldat. Befolkning 2,368 människor. Ändå har denna obetydliga bosättning på kort tid upplevt en brottsvåg utan dess like.

StulenMaj

Allt började i Maj då två stycken Tesla destinationsladdare blev stulna från köpcentrats parkering. Det spekulerades vilt på vårt forum om stölderna var sabotage från elbilshatare, beställningsjobb från någon som ville skaffa egna, knarkare som hoppades få några kronor för dem till nästa sil, eller om de snart skulle dyka upp på blocket. Tekniska lösningar föreslogs också för hur Tesla skulle kunna spåra dem. Laddarna kommunicerar ju med bilarna de ansluts till. Om laddarna då skickar sitt serienummer skulle bilarna kunna ha listor med stulna serienummer och om de påträffar en sådan laddare skicka dess position till Tesla.

StulenAugusti

I onsdags hände så det som gjorde om det hela till en stöldvåg, och placerade Charlottenberg på kartan: två destinationsladdare till blev stulna i Charlottenberg, den här gången från Källmans Konditori i staden. Samma tillvägagångssätt med avklippta kablar.

Vad är det som händer i Charlottenberg? (Och hur fasiken kan en sån liten stad ha så många destinationsladdare?)

En viktig faktor är stadens läge. Charlottenberg ligger i västra Värmland, endast 6 kilometer från gränsen till Norge. Hundratals norrmän besöker staden -och framför allt stora köpcentrat precis bredvid- varje dag på grund av de lägre priserna i Sverige. Priserna på mat och dryck är rejält högre i Norge så de åker över gränsen för att storhandla. I Norge kostar elbilar som vanliga bilar, därför har massor av norrmän skaffat Teslor och andra elbilsmodeller. Medan de handlar vill de ladda sina elbilar, vilket stadens köpmän har förstått och hjälpt kunderna med.

Det är därför ingen vild gissning att de stulna laddarna inte kommer återfinnas på blocket.se utan snarare på dess norska motsvarighet finn.no. Om de inte var rena beställningsjobb, eller rentav utförda av bilägarna själva.

Som vårt forummedlem Jensa uttryckte saken: Ole från Norge köper en billig laddare från finn.no och känner sig väldigt nöjd. Dagen därpå åker han till Charlottenberg för att spara mer pengar på svensk shopping och blir förbannad då han inte kan plugga in bilen då laddaren blivit stulen…

Tagged . Bookmark the permalink.