CO2 – livets gas

Ibland när man pratar om avgaser, utsläpp och klimatkatastrof med folk får man svaret “men vaddå, CO2 är ju livets gas!”. De menar att man inte ska vara oroad över ökade mängden CO2 i atmosfären utan vara glad, för utan CO2 dör alla växter. Ökad mängd CO2 i atmosfären får växter att växa bättre. Uttrycket “livets gas” myntades ursprungligen av spinndoktorn Kathleen Hartnett White som bla varit rådgivare åt Donald Trump.

CO2since1000

Halten CO2 i atmosfären har historiskt, i tusentals år alltid pendlat kring 280 PPM. Ända till 1800-talet då industriella revolutionen började och människan började elda kol och olja för att driva sina maskiner. Senaste århundradet har andelen CO2 i atmosfären ökat med 27%. 2019 var den runt 415 PPM.

IKEAvardagsrum

Sitter man instängd länge hemma blir luften dålig efter ett tag. Det är för att man andas in luftens syre och andas ut CO2. CO2 halten i luften i rummet ökar. Inomhus brukar det vara 6-800 PPM CO2. Dina krukväxter stortrivs av “livets gas” – men du själv blir trött och får huvudvärk. Då är det skönt att öppna fönstret och släppa in lite frisk luft.

Natur

Fortsätter vi bränna kol och olja i samma takt som idag kommer det vara 600 PPM CO2 i hela jordens atmosfär om åttio år.

Om 80 år kommer luften utomhus vara lika dålig som dagens inomhusluft. Att vandra i fjällen blir som att sitta hemma idag. Det är så man skulle vilja öppna ett fönster och släppa in lite frisk luft – men det kommer inte finnas några fönstrar att öppna.

Växter stortrivs med ökad CO2 halt. Det är därför en del växthus till och med pumpar in extra CO2 för ökad skörd. Men vi är inga växter. Ingen pumpar in extra CO2 hemma i vardagsrummet. Tvärtom vill vi öppna fönstret och släppa in lite frisk luft.

Om 80 år kan vi inte göra det längre.

Bookmark the permalink.