Mest sålda elbilen 2019

M3hero

Världens bäst säljande elbil 2019 var Tesla Model 3 – med bred marginal. När sajten CleanTechnica sammanställde globala försäljningssiffror för elbilar runt om i världen kunde de enkelt kora vinnaren:

Top-electric-vehicles-in-World-Jan-Nov-2019-CleanTechnica

BAIC Senova EU

BAIC Senova EU

Tesla sålde nästan tre gånger så många Model 3 än tvåan kinesiska BAIC Senova EU.

Nissan kom först på fjärdeplats i globala försäljningstoppen, Tesla sålde nästan fyra gånger så många Model 3 som Nissan Leaf.

Renault Zoe må toppa försäljningslistorna i Europa men säljer nästan ingenting utanför. Därför hamnar de på sjätteplats med en försäljning en sjättedel av Teslas.

Det är tre viktiga saker man bör lägga märke till när man betraktar ovan graf:

Teslas massiva ledning. Tesla sålde mångdubbelt fler Model 3 än alla andra biltillverkare. Det såldes fler Model 3 i fjol än tvåan, trean och fyran på listan sammanlagt.

Alla för oss okända märken. Åtta av listans sexton bilar är totalt okända för oss i väst. De är kinesiska elbilar producerade och sålda lokalt inuti världens största bilmarknad. Kinesiska tillverkare som BAIC, BYD, SAIC har få i väst hört talas om men säljer fler elbilar än Nissan och Renault.

Inga “Tesla-dödare” på listan. Många elbilar från etablerade biltillverkare har utmålats som “Tesla-dödare”. Audi e-Tron, Jaguar I-Pace, Chevrolet Bolt, Mercedes EQC, listan är lång – och inte en endaste av dem lyckades kvala in på listan. Faktum är att de flesta av dem blev totala floppar. Mercedes lyckades till exempel sälja endast 55 stycken av sin elbil Mercedes EQC i Tyskland i fjol. Trots massiva reklamkampanjer.

TeslaSales2013-19

Tesla har överträffat marknadens förväntningar och levererat 112 tusen elbilar sista kvartalet i fjol, över 367 tusen totalt under 2019. Talande för utvecklingen är att Tesla producerade 47 gånger fler bilar under 2019 än de gjorde 2012. Inte 47% utan 47 gånger. Ingen trodde det skulle vara möjligt för sju år sedan.

 


ORA_R1Världens billigaste elbil ORA R1

I fjol berättade vi om världens just nu billigaste elbil ORA R1 som skulle kosta runt 160 tusen kronor om någon var galen nog importera den till Sverige. Nu ser vi med glädje att den har tagit in sig på listan över världens bäst säljande elbilar (se ovan).

Bookmark the permalink.