Cybercab i Stockholm

Tesla har ställt ut en Cybercab robotaxi i deras flaggskeppsbutik på Sveavägen i Stockholm. Det är en av bilarna som ilade runt på We, Robot eventet i Los Angeles i oktober.

Det första man märker när man ser bilen är dess läckra färg, och hur pass liten och kompakt den är. Vid närmare besiktning ser man att bilen är folierad. Tak och sidopaneler verkar vara av plåt medan motorhuven verkar vara plast eller kompositmaterial. Cybercab har fått 18 tums framhjul och 21 tums bakhjul, en väldigt udda kombination men som absolut inte märks när man står bredvid och ser bilen live. Förutom guldfärgade navkåpor har hjulen fått även guldfärgade plastringar på sidorna som ger dem ett väldigt futuristiskt utseende.

Dörrarna öppnas framåt-uppåt som på supersportbilar. Tesla fortsätter sin vana trogen leverera udda dörrlösningar på sina bilar. Du behöver inte leta efter dörrhandtag, bilen öppnar dörrarna automatiskt själv när du anländer till den. Efter att du har satt dig trycker du på knappen mellan sätena eller på mittskärmen för att stänga dörrarna.

Dörrarna må vara häftiga men vi undrar hur de ska kunna öppnas i trånga utrymmen eller i garage med lågt i tak, speciellt med tanke på att det är bilens AI som öppnar dem och ska se till att de inte slår i någonstans. Det blir även en vass dörrkant i ansiktshöjd folk kan slå sina huvuden i. Läckra dörrar – men är de praktiska?

Mekaniken som öppnar dem är dock föredömligt enkel och robust. En ganska standard bildörr-gångjärn och en kolv som öppnar dem. Teslas ingenjörer har satt manken till och designat en robust och hållbar bil som består av otroligt få delar. Cybercab har hälften så många komponenter som Tesla Model 3 – som tack vare sina helgjutna fram- och bakvagnar redan har rekordfå delar jämfört med andra bilar.

Tack vare den udda öppningsvinkeln kunde Tesla göra sidodörrarna extra stora så dörröppningen där man ska stiga in i bilen blir extremt stor. Det är jättelätt att sätta sig i bilen. Lägg märke till den tjocka bottenplattan där batterierna sitter och som gör att sitthöjden blir hög som i en SUV vilket underlättar i- och urstigning. Lägg även märke till det enorma benutrymmet. Jag är 185 cm lång men mina fötter nådde knappt fotstödet. Hade även 10-15 cm till taket. Sittställningen är skönt tillbakalutad. Vid urstigning saknade dock den äldre generationen ett handtag i taket att hålla i.

På plats i bilen ser man den enorma mittskärmen – och inte mycket mer. Det finns ingen ratt, inga pedaler. Cybercab kommer ju bli helt självkörande. På den ganska naturliga frågan hur de kunde köra in den på plats i lokalen fick vi bara fniss som svar och att de lockade in den med en näve AA-batterier.

Cybercab är tvåsitsig för att statistiskt brukar 82% av alla bilresor göras med endast en eller två personer i bilen enligt Tesla. De ville optimera bilen för mindre storlek och enklare konstruktion. Avsaknaden av baksäte gör den även mer lättstädad, en viktig egenskap för taxibilar – speciellt sådana som ska städas av robotar i framtiden.

Lägg märke till hur sätena är ihopbyggda med mittkonsolen. Det är inte två separata framsäten utan en enda bänk, så att inget ska kunna ramla mellan sätena. Mittkonsolen har två mugghållare och ett armstöd. I taket finns en lampa, en kamera som övervakar passagerarna, två solskydd och en mikrofon.

Bak på bilen finns ett enormt baklucka som döljer ett lika enormt bagageutrymme. Passagerarna ska lätt kunna ta med sig allt bagage till och från flygplatsen eller hotellet. Märk väl avsaknaden av bakruta och backspeglar. Det finns heller ingen inre backspegel. Det behövs inget sånt för det är ju ingen människa som kör bilen utan en dator, som har kameror runt om så den kan titta 360 grader runt bilen på en och samma gång.

Tesla Cybercab sägs ha 35 kWh batterier som ger den 32 mils räckvidd tack vare otroligt låg 1,1 kWh per mil förbrukning. Den är utrustad med induktiv laddning med över 90% energieffektivitet. Enligt Tesla är den främst tänkt att ingå i robotaxi-flottor där folk beställer enstaka körningar men vill man köpa en ska man kunna göra det för 30 tusen dollar (ex moms).

I framtiden ska man kunna beställa en Cybercab med Tesla appen ungefär som man beställer en Bolt, Uber eller taxi idag. Man anger var man är och vart man vill åka. På appen kan man då se när närmsta robotaxi ska anlända för att hämta upp dig. Efter att du satt dig i bilen kör den dig snabbt och effektivt dit du ska. Under färden kan du antingen följa var du befinner dig på GPS kartan eller använda Cybercabs 20,5 tums skärm till att spela spel eller titta på film. Väl framme är det bara att stiga ur, du har redan betalt resan via kortet du registrerat i appen.

För svenska landsbygden kan det däremot bli mer lockande att näraliggande gårdar går gemensamt ihop och köper en Cybercab för privat bruk där den kan skjutsa folk till och från jobbet, barnen till skolan och träningen med mera. Att tre-fyra gårdar delar på en Cybercab blir rejält billigare än att var och en ska ha sina egna bilar.

Den stora frågan är dock när Cybercab kan bli verklighet. Enligt Elon Musk ska den börja säljas år 2026 – fast i samma andetag medgav han själv att han brukar vara “lite optimistisk” när det gäller tidsplaner. Under We, Robot eventet fjärrövervakades bilarna så de inte krockade. Tesla håller fortfarande på att lära deras AI köra bil på ett säkert sätt. Den FSD, “Full” Self Drive som de erbjuder sina Model S, 3, X och Y i USA måste fortfarande övervakas av den mänskliga föraren i bilen.

Å andra sidan kör en genomsnittlig människa 80 tusen mil under en livstid. Teslas bilflotta kör lika många mil var tredje minut. Och varje udda händelse, varje farlig situation, varje krock rapporteras av bilarna till Teslas servrar. Så allt du kan tänka dig kan hända i trafiken har Teslas AI system redan upplevt och analyserat tusentals gånger. 8 miljoner Tesla bilar på vägarna runt om i världen ser till att Teslas självkörande system får unikt mycket träningsdata.

Kommer det att räcka? Kan Teslas bilar bli självkörande “på riktigt”, så att länders myndigheter kommer våga släppa Cybercab lös på vägarna? Det är den stora frågan. Enligt Elon Musk är det väldigt nära nu, Teslas FSD mjukvara blir bättre för varje ny version. Fast så har han sagt de senaste fem åren. Många bedömare är extremt skeptiska.

En sak kan vi dock vara säkra på: så länge inte Volvo, eller åtminstone någon europeisk biltillverkare kan erbjuda självkörande bilar kommer vi inte se några Cybercab åka runt på våra gator. Det kommer våra politiker se till.

Tills dess passa på att besöka Teslas butik på Sveavägen i Stockholm. Cybercab är utställd där till och med den 31 december.

Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!