Tesla öppnat flaggskeppsbutik i Stockholm


Mitt i hjärtat av Stockholm, i korsningen Sveavägen och Kungsgatan har Tesla öppnat sitt nya svenska flaggskeppsbutik i morse.


Ett stenkast från Hötorget visar de upp Tesla Model S, X, 3 och Y – och fram till den 19 maj även Cybertruck!


Allmänheten är välkommen att titta på Teslas eldrivna pick-up lastbil. Butiken har öppettider 10-17 varje dag, vissa dagar ända till 19.


Utställningslokalen i två plan visar upp Teslas alla bilar, laddstationer, laddboxar, med mera. Det finns både lounge och spelhörna, man kan även handla Teslas klädsortiment.


Vid ingången hälsar två av Teslas Optimus robotar besökarna välkomna. Än så länge blickstilla.


Den mänskliga personalen, iklädda “Business as usual” T-shirts 😉 är desto mer alerta och berättar allt man vill veta om bilarna. Butiken är ett starkt statement att trots alla konflikter ämnar Tesla stanna kvar i vårt land.


Tesla har varit otroligt hemlighetsfulla kring den nya lokalen. Den iordningställdes under stort hysch hysch, inbjudna journalister fick reda på adressen först i går kväll. Ovan bild är tagen kl 23 i går, då var alla fönster fortfarande täckta. Inne lyste dock lamporna, Tesla höll på att färdigställa de sista detaljerna i lokalen.

Klockan tre på natten anlände så bilarna som skulle ställas ut. Personalen berättar skrattande hur de fick lossa ett av de stora skyltfönstren och bygga en ramp så de kunde köra in bilarna. Men när Cybertrucken skulle köras in råkade de godkänna en fråga om programuppdatering som just då dök upp på mittskärmen – så bilen satte igång att uppgradera mjukvaran och blev stående en halvtimme utanför butiken! Förvånade nattflanörer som gick förbi kunde knappt tro sina ögon. Tesla höll på att bli avslöjade några timmar i förväg. Men till slut fick de in alla bilar på plats och kunde montera tillbaka skyltfönstret igen.


Huvudattraktionen Cybertruck får man egentligen bara titta på utifrån men vi fick lov att bekanta oss med den betydligt närmare än så. Den är både bredare och förstås betydligt längre än vanliga bilar så man får förstås gott om plats i den inuti. Tesla har försökt göra bilen lika kantig inuti som utanpå. Till och med ratten är kantig. Och ikonerna på mittskärmen.


Baksätet bjuder förstås på rejält benutrymme – och om man vill ett helt plant lastgolv! Sittdynan går nämligen att fälla upp så man får ett rejält, plant, genomlastningsbart utrymme. Dörrarna kan öppnas nästan 90 grader utåt.


Bak på bilen hittar man lastflaket, som kan stängas igen med en motordriven rullgardin av stål.


Under flaket finns det även ett rejält extra lastutrymme.


I ena sidväggen hittar man tre vägguttag som drivs med el från bilens batterier och kan driva verktyg med mera i många timmar. Som synes är det amerikanska vägguttag. Bilen har även en amerikansk laddkontakt.


Tesla planerar nämligen inte sälja Cybertruck i Europa. Den är bara på en turné hos oss, så nyfikna har en chans att se den. Förutom att den väger 2 995 kg är den med sina mått 241 cm bred och 568 cm lång alldeles för stor för våra parkeringsrutor. Största problemet för en europeisk lansering dock är att den är alldeles för kantig: enligt europeiska bestämmelser måste bilar ha rundade kanter med minst 3,2 millimeters radie. Enligt Tesla kan de inte böja Cybertrucks 1,4 mm tjocka plåt med tillräckliga böjradier.

Och tittar man på ovan bild förstår man att det blir över huvud taget svårt att få till några böjradier alls där främre “frunken” huven möter sidoplåten.


Cybertruck går att beskåda fram till den 19 maj innan den åker vidare i landet till Göteborg och Malmö.

Bookmark the permalink.