Himmelsfärd

SpaceX nya rymddräkt är nu lämplig även för rymdpromenader. Till skillnad från förra dräkten som gav skydd inne i rymdkapseln om lufttrycket försvann klarar den nya dräkten nu av att skydda astronauter även vid vistelse utanför kapseln.

SpaceX hemsida kan man läsa om att nya dräkten har fått ett värmereglerande lager som klarar av att skydda astronauten mot rymdens extrema temperaturväxlingar. Det kan bli uppemot 120 grader i solen och -150 grader i skuggan. Hjälmen har fått både kamera och en heads-up-display som visar lufttryck, temperatur och luftfuktighet. Visiret har belagts med indiumtennoxid som ska skydda mot solens i rymden extremt starka strålar.

Till skillnad mot äldre klumpiga rymddräkter är SpaceX dräkt så pass flexibel att den kan användas både inne i rymdkapseln och utanför. Astronauterna behöver inte byta om innan rymdpromenaden, bara ta på sig handskarna och hjälmen innan de öppnar den yttre luckan.

Dräkten har däremot ingen egen syre- och energiförsörjning, astronauten är kopplad med en livlina till rymdkapseln och får el och syre via den. Under rymdpromenaden hålls trycket i dräkten till 5,1 psi, vilket motsvarar en tredjedel av lufttrycket vid havsnivå, för att undvika att den blåses upp som en ballong.

Världens första rymdpromenad den 18 mars 1965 höll på att sluta i katastrof på grund av just detta. När Alexei Leonov lämnade sin Voskhod 2 rymdkapsel blåstes hans rymddräkt upp så mycket att han kunde knappt röra på sina armar och ben och kunde inte ta sig tillbaka in i kapseln via den trånga luckan. Han fick manuellt släppa ut luft från hans dräkt för att kunna få plats och kravla sig tillbaka in.

Vi får hoppas att det kommer att gå bättre i höst när Polaris Dawn uppdraget kommer testa nya rymddräkten och utföra en rymdpromenad. Polaris Dawn kommer att vara en privat rymdresa, ledd av samma Jared Isaacman som även ledde världens första helt privata rymdresa Inspiration 4.

Polaris Dawn kommer att flyga högre än alla tidigare färder med SpaceX Dragon kapseln. På 700 kilometers höjd kommer de flyga genom det inre Van Allen strålningsbältet och utföra experiment där.

Efter Polaris Dawn planerar Jared Isaacman flyga en till uppdrag med Dragon rymdkapseln innan han ska ingå i första mänskliga besättningen ombord på SpaceX nästa generations rymdskepp Starship.

Bookmark the permalink.