4 amatörer 1 rymdskepp

Inspiration4_2

Vad gör du om du är miljardär men tycker vanliga semestermål är tråkiga? Hyr ett rymdskepp, förstås!

Jared Isaacman (längst till vänster på bilden ovan) är en 38 år gammal miljardär som blivit förmögen på sin e-handelsplattform Shift4 Payments. Hans stora passion i livet är flyg, han är erfaren pilot med tusentals flygtimmar i flera olika militära jetplan och har till och med uppträtt på flygshower. Han innehar flera flygrekord. Men hans stora dröm har alltid varit att få flyga ut i rymden.

Så när SpaceX började med bemannade rymdfärder såg han sin chans. Han kontaktade företaget och hyrde en uppskjutning. Japp, hyrde en rymdraket ungefär som du bokar hyrbil till semestern :-)

I februari i år meddelade SpaceX att en privatperson har hyrt en utav deras uppskjutningar. Och Jared hyrde rekorddyr annonsplats under Super Bowl för att visa en reklamfilm där han skulle lotta ut övriga platser i rymdkapseln.

DragonOrbit

SpaceX Dragon rymkapsel har plats för upp till 7 passagerare men då är det trångt. Längre resor bör man inte vara fler än 4 ombord för att få bekvämt plats. Därför lottade han ut de tre andra stolarna till sökande.

Inspiration4

De lyckliga vinnarna blev Chris Sembroski, Hayley Arceneaux och Sian Proctor. Tillsammans har de under året genomgått SpaceX astronaututbildning och förberett sig inför uppskjutningen som nu planeras ske den 15 september.

CrewDragonInterior

Dragon rymdkapseln är egentligen helt autonom, klarar av ett helt uppdrag med uppskjutning, resa, återinträde och landning helt på egen hand. Men för säkerhets skull har Jared Isaacman genomgått pilotutbildning på SpaceX. Hans långa erfarenhet från stridsflygplan har säkert hjälpt honom.

Vissa lägger upp sina semesterbilder på Facebook eller Instagram. Andra gör Netflix dokumentärer av det. Man kommer kunna följa Jared och hans 3 medpassagerare på Netflix med start den 6 september i dokumentärserien Countdown: Inspiration4 Mission To Space:

Inspiration4 kommer använda sig av Dragon rymdkapseln Resilience från SpaceX. Samma kapsel som användes vid SpaceX första kommersiella bemannade rymdfärd i november 2020. Då skeppade den NASA astronauter till den Internationella Rymdstationen.

Nu kommer kapseln inte att docka med rymdstationen utan ska kretsa i tre dagar runt jorden på egen hand. Därför byttes dess dockningsmekanism ut mot en enorm glaskupol passagerarna ska kunna betrakta jorden och rymden genom.

Varje Dragon rymdkapsel har förutom passagerarutrymme även ett lastutrymme. Inspiration4 har skänkt bort lastutrymmet till forskningsprojekt som vanligtvis inte har tillräcklig budget för att få åtkomst till rymden.

Inspiration4 har en officiell hemsida och Netflix dokumentären kommer säkerligen inspirera mångas framtidsdrömmar.

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • AB FM

    Läste att 1/100 raketer exploderar medans 1/54 miljoner flygresor har ett haveri. Om det nu stämmer, så blir jag inte extremt sugen på en raketfärd.

  • Vs

    Härligt miljövänligt!