SpaceX första kommersiella uppskjutning av astronauter

Crew1

Klockan 01.27 i måndags morse svensk tid skickade SpaceX upp sin Falcon 9 rymdraket med astronauterna Soichi Noguchi, Michael Hopkins, Shannon Walker och Victor Glover sittandes i Dragon rymdkapseln i toppen.

Det unika med uppskjutningen var att detta var första gången någonsin reguljära astronauter skickats upp i rymden ombord på ett privat rymdskepp. Alla tidigare raketer, rymdkapslar, rymdfärjor, rymdskepp hade ägts av statliga bolag. Rymdskeppet som sköts upp i måndags ägs av privata bolaget SpaceX, NASA beställde bara en resa av dem som de skulle ha beställt en taxi. Nej, vi överdriver inte. Man kan bokstavligen mejla sales@spacex.com och beställa en rymdresa från dem.

Förra rymdresan Crew Demo-2 var fortfarande ett test, en uppskjutning NASA krävde för att SpaceX skulle bevisa att de klarar leverera människor till internationella rymdstationen. Nu har NASA godkänt farkosten för reguljära resor och måndagens uppskjutning var inte något test längre utan ett “reguljärt” utbyte av besättning på rymdstationen.

Astronauterna som sköts upp beräknas stanna på rymdstationen i sex månader. SpaceX Dragon rymdkapsel klarar sig minst 210 dagar i rymden. Detta blir den längsta expeditionen någonsin som startat från amerikansk mark.

I snart ett årtionde har amerikanska NASA använt ryska Sojuz för att skicka astronauter till internationella rymdstationen, vilket kostade dem 80 miljoner dollar per person. SpaceX tar “endast” 55 miljoner dollar per person.

Astronauterna får ett litet problem när de anländer till internationella rymdstationen i dag: de kommer sammanlagt bli 7 astronauter och kosmonauter på plats då – men det finns bara sex sovplatser ombord! Därför får en av astronauterna sova ombord på Dragon rymdkapseln ända till nya sovkapslar anländer – tidigast om några månader.

 


Läs även våra tidigare artiklar:

Crew Demo 2 missionen

Tål inte SpaceX raket lite regn?

Kan du docka med rymdstationen?

Ryssarna försöker hinna ikapp SpaceX

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Bod

    Och de hade med sig Baby Yoda som nollgravitations-indikator :) “May the force be with them”