SpaceX skjuter upp astronauter ikväll

HurleyBehnkenFalcon

I kväll 22:33 svensk tid kommer SpaceX skjuta upp sin första bemannade rymdraket. Astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken kommer sitta fastspända i Crew Dragon rymdkapseln på toppen av Falcon 9 raketen.

Allt det SpaceX hittills har gjort kan sägas vara en förspel till nattens händelser. SpaceX har aldrig handlat om att skjuta upp satelliter, eller ens Roadsters – utan att bli en billigare, enklare säkrare sätt att få upp människor i rymden med ultimata målet planeten Mars.

Kvällens flygtur blir dock betydligt kortare än så, efter uppskjutning ska astronauterna docka med Internationella Rymdstationen.

Missionen heter Crew Demo 2 – och ifall du undrar varför två, så var ettan i fjol utan människor ombord. Crew Demo 1 gjorde i mars 2019 allt dagens flight ska göra -skjutas upp, docka med rymdstationen och sedan återvända till jorden- fast utan besättning ombord. Med på resan var endast provdockan Ripley iklädd SpaceX nya übercoola rymddräkt. Tycker du SpaceX rymddräkt ser ut som om den skulle komma från någon Hollywood-film så har du inte helt fel: den är designad av Jose Fernandez som vanligtvis brukar designa just rymddräkter åt Hollywood-filmer, fast stora skillnaden är att den här faktiskt fungerar även i vakuum.

CrewDragonInterior

Det är inte bara rymddräkterna som är nydanande utan även Crew Dragon rymdkapseln. Borta är de myriarder knappar man sett från tidigare rymdkapslar, nu finns det bara tre stora touch-skärmar framför astronauterna som de styr allt ifrån.

Vi håller alla tummar vi kan att kvällens uppskjutning går perfekt. Allt annat skulle inte enbart vara en katastrof inte enbart för astronauterna ombord utan för hela rymdprogrammet. Det är nio år sedan USA senast kunde skjuta upp astronauter till rymden på egen hand. Ända sedan rymdskyttlarna lades ner har de varit tvungna köpa platser ombord på ryska Sojuz-uppskjutningar. Det blir dessutom första gången inte en nationell rymdstyrelse utan ett privat företag som skjuter upp människor i rymden.

Bästa sättet att se uppskjutningen live är via NASA TV (live stream på YouTube), sändningen börjar klockan 18 svensk tid.

Just nu sägs vädret vara 60% gynnsam för uppskjutning i kväll kl 22:33. Ifall SpaceX tvingas senarelägga uppskjutningen är nästa möjliga tidpunkt för det på lördag kl 21:22 eller söndag kl 21:00 svensk tid.

 


DockingKan du docka med rymdstationen?

Förra veckan utmanade vi våra läsare att med hjälp av SpaceX online simulator försöka själva docka med Internationella Rymdstationen. Simulatorn har faktiskt samma gränssnitt som riktiga rymdkapseln (se ovan).

Bookmark the permalink.
 • Bod

  Tvivlar på att Gwynne Shotwell sovit något de senaste dagarna, med tanke på hur närvös jag själv är.

  • Jan-Erik Sebestyen

   Det är fler är du som är “närvös”. Får se om jag vågar titta.

   • Bod

    Samma här, men jag kommer att titta. Möjligtvis lugna ner mig med ett glas vin under sändningen.

    • Pontus

     Hoppas Gwynne inte gör samma sak :-)

    • Jan-Erik Sebestyen

     Hoppas du sparade lite vin till nästa försök ….

     • Bod

      Jorå. Kommer att sitta som klistrad på lördag med ett nytt glas.:)

     • Jan-Erik Sebestyen

      Det blev en fantastik uppvisning av SpaceX, allt gick hur bra som helst förutom radiostrul vid dockningen. Min “take away” är att det fortfarande går att utveckla ny teknik, ibland verkar det som vi förlorat den förmågan.

 • Jan-Erik Sebestyen

  Om jag förstått det rätt så kommer det vara SpaceX som fungerar som operatör, och inte bara leverantör av hårdvara, på uppdrag av Nasa. Därmed blir SpaceX den fjärde aktören som flyger upp människor i rymden efter Sovjetunionen, USA och Kina.