Ett år med solpaneler

MinaSolceller

Många har undrat och frågat hur mycket tjänar man egentligen på solpaneler? Hur mycket el får man? Hur mycket pengar kan man spara? Det finns generella beskrivningar men jag tror att många ändå vill se mer specifika exempel. Därför kan det vara av intresse att summera just vårt första år med solpaneler:

Vårt hus strax utanför Stockholm fick solpaneler för exakt ett år sedan. Den första mars i fjol ringde montören på dörren. De satte upp 27 paneler med sammanlagt 9,7 kWp märkeffekt, kopplad till en växelriktare med 8 kW max effekt. Det hela kostade oss ganska exakt 100 tusen kronor. Anläggningen slogs på den 13 mars i fjol, började leverera el från och med den dagen.

sol_dag

I och med att panelerna är riktade rakt mot syd levererar de mest el mitt på dagen. Ovan graf är från 19 juni som var en ovanligt solig dag, enda molnet på hela dagen kastade sin skugga på vårt tak ungefär klockan 11. Andra dagar har det varit mååånga fler dipp. Fram till klockan 8 på morgonen kastar grannens ek lite skugga över panelerna. En sådan här strålande sommardag kunde vi få drygt 60 kWh el från solcellerna på en dag.

sol_ar

Fast alla dagar har inte varit lika strålande fina. Tittar vi på årsbasis är det februari-oktober som vi fått ordentligt med el från solpanelerna, dvs över 10 kWh per dag. (OBS att iom att anläggningen startades mitt i mars månad 2021 och stapeln för mars 2022 också endast visar halva månadens resultat ska de två mars-staplarna adderas ovanpå varandra.)

Under de tre vintermånaderna november-december-januari gav panelerna inte särskilt mycket el. Under hela december månad fick vi sammanlagt ihop 43 kWh – mindre än vad vi fick per dag på sommaren!

Bäst månad var faktiskt april i fjol med nästan 1 200 kWh el. Maj var ganska molnigt och regnigt. Men även sådana dagar då det var så becksvart molntäcke att man var tvungen att tända lampor hemma mitt på dan fick vi ändå ihop runt 10 kWh per dag.

Totalt under året har våra solpaneler sammanlagt producerat 8,53 MWh el. (MEGAwattimmar!)

Av dessa 8530 kWh har vi använt 3242 kWh själva och sålt resterande 5288 kWh till elbolaget.

Genom att minska vår elförbrukning med 3242 kWh sparade vi 3145 kronor.

För de 5288 kWh vi sålde till elbolaget fick vi 3767 kronor.

Vi kommer dessutom få skattereduktion på 60 öre per kWh när vi lämnar in deklarationen, det blir 3173 kronor till.

3145 + 3767 + 3173 = 10 085

Sammanlagt har vi tjänat tio tusen kronor på ett år tack vare våra solceller.

 

Men räknar vi med att vi även har sluppit köpa bensin till våra två bilar blir det ännu mer lönsamt! Vi har två elbilar i hushållet som vi nu när vi har solceller försöker ladda så mycket som möjligt på dagtid, med solel. Det är en särskild känsla att köra runt med egenproducerad el från solen i batterierna!

Jag har tyvärr ingen exakt statistik över det men låt oss räkna med att vi lyckats ladda en tredjedel av det bilarna drog i fjol direkt från våra solceller. Stora delar av 2021 jobbade vi hemifrån på grund av pandemin.

Bilarna körde sammanlagt ca 2 500 mil under året (min drygt 1 500, fruns knappt 1 000). Skulle vi haft avgasbilar skulle vi behövt runt 1 800 liter bensin som i fjol kostade runt 17 kronor litern (ack gamla goda tider). Totalt 30 tusen kronor varav en tredjedel då ersattes med egenproducerad gratis el.

Våra solpaneler sparade in runt tio tusen kronor i bensinkostnad också.

Planerar du skaffa solceller passa även på att byta bil till elbil! Då kan du spara in inte enbart på elräkningen utan slipper även köpa dyr soppa på macken. Istället för bensin för 30 tusen kronor kostade laddning runt 3 tusen (vi lyckades inte ladda allt med gratis solel).

Kombinationen solceller och elbilar har sparat oss 10 + 27 = 37 tusen kronor på ett år.

 

Hur kommer nästa år bli då? Med höjda bensin- och elpriser? I och med att vi har bundet elpris kommer höjda elpriser endast medföra att vi kommer få ännu mer betalt när vi säljer solel till elbolaget! Elen vi köper har vi ju bundit priset på – men elen vi säljer får vi betalt efter spotmarknadspris. Många blir förvånade när man inte ojar sig över höjda elpriser utan bara säger “katsching” 🙂

Även de höjda bränslepriserna medför bara att vi tjänar ännu mer på att ha gått över till elbil! Ännu mer pengar vi sparar på att inte åka till macken och köpa dyr soppa.

Så nästa år hoppas vi kunna spränga 40-tusen-kronors vallen på våra besparingar.

Tagged , , . Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • 29 Responses to Ett år med solpaneler

    1. Pontus says:

      Ingår inte elbilarnas laddning i de 8530 kWh, i så fall känns det som om du räknar den del två gånger. Sedan måste man väl erkänna att säga att man sparar lika mycket pengar som soppan kostar är ju en sanning med modifikation då det kräver en hel del dyra investeringar i form av elbilar och solceller.
      Men det är ju halt rätt väg att gå och solceller känns det börjar bli bra priser på. Vår förening ska ta upp frågan om 2 veckor, bra tajming med detta elpris 🙂

    2. Petah says:

      Jag har också solpaneler och elbil men laddar alltid bilen nattetid eller då solpanelerna inte ger säljbart överskott. Under de 5 år jag haft solpaneler så har jag alltid fått mer betalt för den sålda elen än den köpta. Att använda mer solel än nödvändigt själv är alltså inte optimalt. Ingen ide att köpa batteri för lagring av egen solel heller.

    3. Top 12 says:

      Så är det bra sammanfattning som vanligt Tibor. Vi har haft solpaneler sedan 2008 både hemma och på jobbet. Vi laddar våra 4 Teslor med mest egenproducerad el. Våra anläggningar har utökats några ggr och mer kommer, allt eftersom priset på paneler har fallit. Nästa steg är Powerwalls som tyvärr inte går att köpa än i Sverige. Våra anläggningar har sedan många år betalat sig själva.

    4. Vs says:

      Mkt intressant artikel.
      Ang spara på bensin:
      En sak som inte tas med i sparande/utgift när man kör på el är däck.
      Vi har haft en Model S i tre år och den äter bannemig däck. Trots att vi satt accelerationen på chill, gasar inte hårt och har gjort hjulinställning en gång med.

      • Marcus says:

        Det stämmer, en Model S käkar däck. Men en lite mer “vanlig” elbil har inte alls samma benägenhet att nöta däck. Vi har en e-Golf som har gått knappt 9000 mil nu. Förra året bytte vi till nya sommardäck, nu är vinterdäcken också slut. Lite grovt höftat håller däcken alltså 4000 mil. Det är ganska normalt med två uppsättningar däck på den körsträckan anser jag.

      • berra says:

        Det beror på det högre vridmoment.
        Moderna dieselbilar har exakt samma problem.

        Elbilar kunde lösa det med en mjukvara uppdatering om de ville. Mode “ECO tire” som begränsade vridmomentet upp till en viss hastighet för de kunder som så önskar.

    5. Mocke says:

      Så återbetalningstiden är 3 år? (avskrivningstiden?)
      Jag har för mig att för att något skall anses lönsamt är det 5 år. Detta är då väl inom den tiden.
      Inte undra på att solceller har varit poppis. (och med bidrag ännu mer). Tyvärr beror det på ökade kostnader framför allt i zon4. i övriga zoner med mer normala elpriser är det inte lika lönsamt). Men hoppas att priset på solceller sjunker för jag tror att det är en positiv grej.

    6. Björn Lövdahl says:

      Men det är ju inte pga solpanelerna du sparar in bensinkostnaden, det mesta av det hade du ju sparat även utan solceller, och hade du fortsatt kört bensin så hade inte solcellerna sparat in något på detheller

    7. rate says:

      Tror att du har räknat fel på när du har sparat in 3242 kwh till 3145 kr. Undrar om du inte har glömt alla avgifter som man sparar in tex moms skatt elnätsavgift mm så besparingen kan faktiskt vara större. Tänkte själv fel på det. Sen bästa av allt, grannen får renare luft och därmed friskare liv.

    8. berra says:

      Grattis Tibor

      Dina solceller har producerat mer el under 1år, än vad Finlands nyaste kärnkrafts reaktorn (OL3) gjort under dessa planerade 12 första produktions år.

    9. micjunge says:

      Ja, pengar sparad är pengar tjänad ! Kopplade in mitt soltak maj 2019 och detta har årligen producerad ca. 6.500kWh (21 stuckna 300Watts panel av härdad glass utan ram). Mesta delen har vi kunnat använda men en stor del ca. 2.800kWh går ut på nätet därför jag inte än investerad i en PowerWall och min Tesla är inte alltid hemma på dagarna eller full laddad. Betalade 66.000kr för mitt tak inklusive moms och alt (dimensionerade, köpte in och monterade själva).

      Ändå har jag räknad på att soltak är hemräknad om 2 år baserad på prisarna jag betalar för el genom mitt fastpris avtal 40,6 öre exkl. moms. Skulle jag ha rörligt pris hade det varit hemräknad slutet detta året. Har 30år produktionsgaranti och 50års hållbarhetsgaranti.

      Sedan 2019 har jag försökt övertyga många om att skaffa soltak men där var väldigt svalt med intresse. Ser dock att många numera har vaknad till liv och vill ha tips kring offerter, men då har samtidigt prisarna och väntetiden åkt i höjden.

      Har gjort investeringskalkyl på vindmölla också men detta är mycket svårare att få att gå ihop (dvs. återbetalad) inom överskådlig framtid och garantin är inte tillnärmelsevis den samma. Fick producerad några små 1,4 meters höga vindturbiner i Kina också. Dessa producera upp till 400Watt per stuck och har långt kortare återbetalningstid än vindmölla på mast, men kräver då batterilagring och måste monteras på taket vilket inte många inte tycker ser så snyggt ut.

    10. berra says:

      Problemet med stora delar av dagens energi debatt är att den består av “känslor” man bortser från fakta.
      Ofta hör man “vad gör man när solen går ner eller det slutar blåsa”

      Om vi tittar på fakta istället för känslor.
      Det finns ingenstans i världen där ett land eller region kör med 100% kärnkraft.
      Så varför ska man ha dessa krav på sol eller vindkraft, om man inte har det på kärnkraft ?

      Då säger dessa, det behövs större batterier eller lager för sol och vindkraft.
      Gör det verkligen detta ?

      Förenklat kan man säga att kol, gas och olja eller vattenkraft som är styrbara produktion agerar som ett batterier. Kollar vi runt bland olika kärnkrafts länder hur stora batterier har dessa ?

      De flesta kärnkrafts länder har ca 20% kärnkraft och 80% fossilkraft.
      Så 80% batterier är ju ingen bra reklam för kärnkraft, även om det inte är väderberoende.

      Det finns ju undantag, vi i Sverige hade ca 50% kärnkraft som bäst. Men kollar vi på sveriges fakta.

      12st reaktorn, dessa ca 10GW hade batterier som bestod av 16GW vattenkraft i sverige + 30GW vattenkraft i Norge. 10 + 16 + 30 = 56GW totalt varav kärnkraft utgjorde ca 20% av.

      Tar vi Frankrike, som haft ca 80% kärnkraft. De har ca 25GW vattenkraft, sen exporterar de överskott till grannländer. Ja men om deras grannländer även de haft kärnkraft, hade inte deras metod fungerat. Det är ingen metod som kan kopieras på något annat ställde på jorden.

      Jag hade stora förhoppningar på Japan, de är en ö utan kontakt med omvärlden så det vore ett bra sätt att kontrollera hur mycket kärnkraft man ha i verkligheten. Engelska och svenska wikipedia säger olika uppgifter men de hade ungefär 25-30% kärnkraft och hade som mål att komma upp i ca 50%, men sen fick de Fukushimakatastrofen.

      Jag tror egentligen inte det skulle fungerat så bra i Japan med mer än 50% kärnkraft. Men det skulle ge en bild vilka lösningar som krävs och kostnadsbilden för detta. Nu är det okänt vad en större andel kärnkraft kostar.

      För den som är nyfiken kan kolla upp IEAE hemsida
      https://pris.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryStatisticsLandingPage.aspx

      Om ni kan finna en bra förebild där kärnkraft använder lite batterier. Men tänk på de flesta länder är ihopkopplade lånar och delar resurser, vilket lokalt kan tillåta ett land som exempel ukrania ha mer kärnkraft eftersom det är ihopkopplat och delar resurser med forna sovjet stater, på den tiden såg man hela sovjet som ett elnät och placerar kärnkraft ur ett sovjetiskt perspektiv.

      • berra says:

        Jag har ägnat helgen till köra tyska sidor genom Google translatorer.

        Ca 14% av naturgasen i Tyskland använder, används till el-produktion.
        Under 2020 hade Tyskland 9st kärnkraft reaktor i drift och kärnkraften producera ungefär samma mängd el som naturgas.

        Delar man 9st reaktorn i 14% blir det ca 1.5% för varje reaktorn i Tyskland.

        Så om Tyskland återstart de 6st reaktorn som man stängde 2021 så motsvarar det ca 9% av landets gas användning.

        Så artiklar om nerläggning av Tysk kärnkraft gör Tyskland beroende av Rysk naturgas är inte sant. De har som sagt en betydelse, men inte så mycket att det gör Tyskland beroende.

    Lämna ett svar