Se upp med fälgarna när du beställer din Tesla

my_20tum

Flera har hört av sig efter torsdagens artikel om Teslas prishöjningar och menat att vi uppgav fel priser om bilarna. En Tesla Model Y Long Range kostar till exempel inte alls 729 990 kronor som vi uppgav utan 763 170 kronor! En prisskillnad på drygt 33 tusen kronor.

Vad händer? Vem ljuger? Ska man köpa en bil så är priset på den en ganska så avgörande faktor…

Tesla har tyvärr en ganska så dålig ovana att inte ta med destinations- och dokumentavgiften på 9 180 kr i sina angivna priser. Ska du till exempel köpa en Model Y Performance så är det inte alls 769 900 kronor du ska betala, som man skulle kunna tro av bilden ovan, utan 9 180 kronor mer: 779 080 kronor. Tyvärr har företaget envisats med dessa för oss européer så konstiga beteenden. I USA är det mer vedertaget att visa bilpriser utan dessa avgifter, ja oftast till och med utan moms! Vi får hoppas att i takt med att företaget kommer få allt mer lokalt europeisk förankring tack vare fabriken i Berlin kommer dess kultur också blir allt mer europeisk.

Men destinations- och dokumentavgiften kan inte förklara skillnaden på dryga 33 tusen kronor mellan angiven listpris och slutliga priset.

Nej, skillnaden beror på fälgarna! Istället för att välja enklaste 19-tums fälgar som basutrustning till bilarna väljer Teslas designstudio nu de 20-tums Induction fälgarna. De fälgarna är jättetjusiga men kostar 24 tusen kronor.

Väljer man manuellt, klickar bort de fälgarna och väljer istället de enklare 19 tums fälgarna sänks priset med 24 tusen kronor till 739 170 kronor – dvs 9 180 kronor över angivna listpriset. Då är det verkligen enbart destinations- och dokumentavgiften som utgör skillnaden.

Men väljer man bort 20 tums fälgarna ökar leveranstiden. Med 20 tums fälgar kan du få din Tesla Model Y redan i maj – väljer du de billigare 19-tums fälgarna ökar leveranstiden till juli. (Vi får hoppas att angivna “jul 2022” isf “maj 2022” verkligen betyder “juli” och inte högtiden med tomten 😆 )

Det är exakt likadant med Tesla Model 3 Long Range också: beroende på vald fälg kan du få bilen billigare eller tidigare. Men du kan inte få både och.

Samma sak gäller faktiskt även när du väljer färg på bilen: riktiga färger (alltså blått och rött) har längre leveranstider än svart, grått och vitt.

Så var noga med när du klickar runt på Teslas beställningssida. Förutom det rent estetiska påverkar ditt val av färg och fälgar inte enbart hur mycket bilen kostar – utan även när du kan få den.

Ska vi gissa anledningen så är det leveransproblem på 19-tums fälgarna på grund av världsläget.

Men vänta inte för länge med ditt val. Enligt vad vi hört från Teslas personal har de högt tryck nu, stor efterfrågan på bilarna. Efter de senaste veckornas prishöjningar på bränsle är det många som vill byta till elbil nu!

Bookmark the permalink.