Europe: insert batteries

När Northvolt når full kapacitet i sin batterifabrik i Skellefteå runt år 2025 kommer de vara långt ifrån ensamma som batterifabrik i Europa. Det pågår just nu en formidabel kapplöpning mellan länderna, det tillkännages planer på nya batterifabriker så gott som varje vecka. Och alla heter “gigafabriker”. Trenden Tesla startade är stark.

Blir alla planerade batterifabriker verklighet kommer vi ha produktionskapacitet för uppemot två tusen GWh, två TeraWattimmar batterier per år i Europa om 5-10 år. Två TWh batterier räcker till ungefär 30-40 miljoner elbilar per år.

Northvolt planerar bygga 110 GWh tillverkningskapacitet i Sverige plus 60 GWh i Tyskland. De kommer dock få stark konkurrens från etablerade batteritillverkare som CATL, LG och Samsung som håller på att bygga egna gigantiska batterifabriker inom EU. CATL planerar till exempel att bygga en 100 GWh fabrik i Tyskland – och en till lika stor i Ungern. Det lilla landet i utkanten av EU håller på att bli en batteriteknisk stormakt med sammanlagt över 180 GWh tillverkningskapacitet på gång.

Största batterifabriken i hela Europa blir dock Teslas egna. Bredvid deras bilfabrik utanför Berlin håller de just nu på att bygga en batterifabrik som ska spotta ur sig 200 GWh batterier per år när den når full tillverkningskapacitet.

Bookmark the permalink.