Hej Siri!

HejSiri

Nu kan du som har en iPhone fråga mobilens Siri assistent hur mycket laddning du har kvar i din Tesla. Eller be den låsa upp bilen, eller blinka med blinkersen.

Tesla har lagt till stöd till sin mobilapp så att mobilassistenten Siri ska kunna kontrollera bilen. Apple hade nyligen lagt till “car commands” till SiriKit, gränssnittet Siri använder för att kontrollera appar. Det verkar ha blivit skräddarsytt Tesla, eller elbilar i alla fall. Man kan till exempel fråga om batterinivå men inte fossiltank-dito.

Uppgradera din iPhone iOS och Tesla-app till senaste versionerna, och försök sedan med några av dessa kommandon:

“Hej Siri, lås upp min bil”

“Hej Siri, blinka med lyset på min bil”

“Hej Siri, hur mycket laddning har jag i min bil?”

“Hej Siri, är min bil låst?”

“Hej Siri, var är min bil?”

Första gången Siri ska komma åt din bil frågar den om lov, du ska godkänna åtkomsten.

Tesla benämner stödet som experimentell än så länge, och de av våra medlemmar som har testat funktionen berättar om mindre problem, som att Tesla-appen måste tex varit öppet innan och ligga i bakgrunden för att det alltid ska funka, och ibland berättar Siri om mobilens batterinivå istället för bilens.

Ovan kommandon är ungefär allt man kan göra, saker som taklucka, start av laddning och klima, summon med mera kan man inte styra med rösten i och med att Apples SiriKit inte har stöd för dessa. Det skulle annars varit supercoolt att kunnat be Siri starta värmen, eller köra fram bilen. Vi får hoppas Apple kommer utöka kommandolistan snart.

Teslas Android-app har ingen koppling till röstassistenten än, troligtvis på grund av avsaknaden av något som liknar SiriKits “car commands” gränssnitt. Vi får hoppas att Google också lägger till sådan funktionalitet snart.

På nästa Tesla-möte ska jag i alla fall testa att högt och tydligt skrika “Hej Siri, lås upp min bil!” :-)

 


TCS ett år sedan: Snabbladda batterierna

Är det farligt att snabbladda batterierna? Kan de ta skada av det? Belgiska Teslaklubben har undersökt saken och menar att det är snarare tvärtom.

 

Bookmark the permalink.
  • Arild Schönberg

    Eftersom Siri endast lyssnar till telefonägarens personliga röst, borde ingen annans telefon reagera, men, varför inte testa? Synd bara att du inte kan köra iväg med någon av de upplåsta bilarna. :-)

  • Kenneth

    Eller “Kör fram min bil” när det väl fungerar….

  • Breeze

    Ska nämna det här till Sailfish OS utvecklarna =)