Kia Niro EV

KiaNiroEV

Kia visade något överraskande upp kommande elbilsversionen av sin Niro på femte internationella elbilsexpon i Sydkorea förra veckan.

Kia Niro EV är en crossover i mellanbilsklassen som sägs komma erbjudas med två olika batteristorlekar: 39.2 och 64 kWh (det är något osäkert om modellen med lilla batteriet kommer säljas utanför Korea dock).

Räckvidden för stora 64 kWh batteriet uppges till 38 mil medan med mindre 39.2 kWh batteriet kommer bilen 24 mil på en laddning. Bilen kommer få samma säkerhetssystem som laddhybridversionen med bland annat adaptiv farthållare, filhållare, och autobroms.

Laddhybridversionen av Kia Niro går redan att köpa i Sverige och har snabbt blivit populär på grund av lågt pris (billigaste laddhybriden i Sverige just nu) och ändå längst räckvidd på eldrift (upp till 58 km). När jag testkörde den var den pigg på el, hade bra instrumentpanel och utrustningspaket. Vi hoppas verkligen att elbilsversionen av bilen fortsätter traditionen med billigast i klassen. Då kan den bli lika populär som när den släpptes i Korea och fått 5000 bokningar på tre dagar.

I Sverige öppnas den för beställning i höst och sägs få leverans kring årsskiftet.

 


Orkar du inte vänta på Kia Niro EV kan du ta en titt på eldrivna mini-SUVen Kia Soul EV som både har fått större batteri på 31.8 kWh som ger en EPA räckvidd på 18 mil – och priset sänkt med 60,000 kronor.

Tagged , . Bookmark the permalink.