Smart laddbox viktigaste faktorn vid val av laddbox hemma

laddbox

Informationsportalen Laddsmart har genomfört en enkätundersökning bland privatpersoner för vad som är viktigast vid val av laddbox hemma. Undersökningen visar att så kallade smarta funktioner är viktigast när man väljer laddbox. Resultatet visar också bl.a. att majoriteten gör sin egen efterforskning på nätet och att rekommendationer och tester och spelar spelar roll vid valet av laddbox.

Den funktionalitet som enligt de svarande var absolut viktigast var att laddboxen kan kopplas upp mot internet, med 4,5 svarspoäng. Inte långt bakom hamnade inkludering av dynamisk lastbalansering (4,4 svarspoäng) och att laddboxen erbjuder smarta funktioner som t.ex. schemaläggning av laddning (4,3 svarspoäng). “Resultatet är högst sannolikt en konsekvens av den ökade efterfrågan att optimera laddningen med dagens höga elpriser” anser Carl Ponnert, medgrundare på Laddsmart.

Minst viktiga funktionen var om boxen stödjer RFID enligt enkätundersökningen. Bra betyg i tester var också viktigare än rekommendationer från grannar. Snabb installation var relativt viktigt men inte lika viktigt som att det görs av en lokal installatör. Lågt pris var ungefär mitten på skalan.

29% av de 500 svarande tyckte att laddboxen borde ha fast kabel, 21% föredrog uttag. Resterande 50% ansåg det spelar ingen roll.

I och med att de flesta laddboxar med fast kabel har Typ 2 kontakt tappar man en del av flexibiliteten att kunna erbjuda laddning till äldre elbilar med Typ 1 uttag om man tex får gäster. Vi på Tesla Club Sweden rekommenderar att om biltillverkaren har egen laddbox eller rekommenderar en viss laddbox så ta den. Inte för funktionalitets skull utan för att om det händer något ska du inte råka ut för att de inblandade parterna bara skyller på varandra.

Bookmark the permalink.