Sveriges mest sålda elbil: Tesla Model S

DSC00463

 

Den mest sålda elbilen i Sverige år 2015 var Tesla Model S!

 

När organisationen Bilsweden presenterade fjolårets bilförsäljningssiffror stod det klart att Tesla Motors lyckats leverera 996 bilar under året och därmed gått om Nissans storsäljare Leaf (841 bilar levererade).

Siffrorna visar att konsumenter är beredda att betala för kvalitet, de är beredda att gräva djupare i plånboken för en elbil utan kompromisser.

Men Tesla Model S är inte enbart en kompromisslös elbil – den är även en kompromisslös premiumbil. Enda anledningen tex biltillverkaren Porsche lyckades sälja fler bilar (1215 av alla sina modeller sammanlagt) i Sverige i fjol var att Teslas försäljning kom inte riktigt igång i större volymer i vårt land förrän i våras. Porsche gjorde dessutom ett exceptionellt bra år i fjol – år 2014 sålde de endast 819 bilar i Sverige. Även andra premiumbil-tillverkare märker av Tesla Motors intåg på marknaden, fast deras försäljningssiffror är mer svårtydda då de tillverkar bilar även i andra segment.

December månad levererade Tesla Motors rekordmånga 172 Tesla Model S till svenska kunder, och slog därmed tidigare toppnoteringen 141 bilar levererade i Juni 2015. Nissan levererade rekordlåga 13 Leaf, Porsche 61 bilar av alla deras bilmodeller sammanlagt.

Vi gratulerar Tesla Motors svenska personal för deras topprestation – och naturligtvis alla nyblivna ägare till deras toppenbil! Det är extra glädjande att Tesla Motors motstod frestelsen att “fuskregistrera” 4 bilar till bara för att komma upp i 1000 levererade bilar år 2015 – siffrorna skulle ha sett friserade ut då.

Sammanlagt fanns det i Sverige 1273 Tesla Model S vid slutet av 2015. Därmed slogs alla prognoser med råge, inklusive vår egen omröstning där så höga siffror inte ens fanns med som valalternativ!

Tesla Motors fabrik i Fremont Kalifornien har nu sammanlagt sedan starten 2012 tillverkat över 110,000 Tesla Model S bilar. Och sista veckorna i fjol kom så även Tesla Model X tillverkningen igång. 2015 tillverkades det sammanlagt 507 Tesla Model X bilar – fast endast 208 av dem hanns levereras till kunder innan årets slut.

Vi har uppdaterat vår statistiksida med de nya leveranssiffrorna.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • http://fuiob.xyz gustavmagnusson

  Härligt. I år kommer Tesla nog sälja mycket mer bilar än Porsche!

  • JH

   World wide? Nej, det tror jag inte. Tesla får vara glad för omkring 100k bilar, det är ändå en fördubbling av siffrorna gentemot nu.

   • http://fuiob.xyz gustavmagnusson

    Jag menade i Sverige.

 • Filip

  Sjukt coolt. Fatta hur mycket mer pengar tesla har sålt för än Nissan!

 • Lars Löwgren

  Nissans låga december siffror måste bero på deras ny 30kWh modell som släpps nu i januari.

  • JH

   Givet introduktionen av bolt är det nog safe och säga att deras siffror även fortsatt kommer var extremt dåliga. Givet att Nissan är tvingade att uppdatera tämligen omgående från 30-60 finns det ingen större ide med att köpa en leaf i dagens läge om man inte är direkt tvingad.

   • Lars Löwgren

    Om Bolt kommer till EU och Sverige så kommer priset förmodligen inte kunna konkurrera med Nissans. Framför allt kommer de inte kunna konkurrera med Nissans privatleasing… Om de ens kommer ha någon.

    • JH

     USA marknaden är trots allt relativt stor, och nissan är tvingade att sälja compliance cars om inte annat. Bolt har goda förutsättningar att helt döda Nissan i det segmentet.Så för att konkurrera kommer de tvingas till en uppgradering till 60 kw, och även svenskar kan läsa nyheter… Jag skulle för övrigt inte överväga något annat än leasing på denna typ av bil. Men det är ju jag det.

 • Pontus

  Hur många Porsche 911 levererades det över hela världen 2015?

  • G F

   Porsche AG has delivered 209,894 cars worldwide from January to November 2015.