För fem år sedan, mitt i pandemin höll Tesla en Battery Day där de berättade om de 4680 battericeller de höll på att utveckla. Batterierna skulle tillverkas på löpande band och bli 50% billigare än konkurrenterna.
Istället för gigantiska produktionslinor med flera processsteg där kemikalier påförs i vattenlösning och vattnet sedan avdunstas i enorma ugnar skulle Tesla använda en “dry coating” teknik. Nya processen krävde en tiondel så stor produktionslina och var mycket snabb. Redan då på Battery Day varnade dock Elon Musk för att processen var svår att få fungera i stor skala. Svinnet med misslyckade elektroder var alldeles för stort. Problemet var att materialet som ska strykas på katoden är mycket hårt och ofta skadat valsarna på tillverkningslinan. Teslas ingenjörer har år efter år kämpat med att få fason på tillverkningen, försöka lyckas producera anoder och katoder av jämn kvalitet.
Ett tag verkade det som att Tesla hade gett upp, började visserligen tillverka 4680 batterier men endast anoderna tillverkades med torra metoden. Katoderna köptes istället in färdiga på rulle från LG och två andra kinesiska batteriföretag, tillverkade med traditionell våt teknik.
I april i fjol avgick batteriprojektets ledare Drew Baglino och Elon Musk ställde ett ultimatum till utvecklarteamet: lös problemet med katoden annars avbryter jag hela projektet. De fick slutet av året som deadline.
Teamet prövade då en alternativ tillverkningsmetod där problemen med den torra processen löses efter valsning och lindning. Redan i juli i fjol kom de första tecknen på att det verkar ha gett resultat. Leverantörer skvallrade att Tesla bytt vissa maskiner i produktionsutrustningen – och framför allt att de minskade sina inköp av katoder från externa leverantörer.
Nu har batteriprojektets nya ledare Michael Guilfoy bekräftat på LinkedIn att Tesla verkligen fått det genombrott de hoppats på. Han skriver att “vårt team i Texas har nått en stor milstolpe i slutet av 2024 och producerar nu de billigaste batterierna per kWh i Tesla”.
Katoden sägs stå för 35% av kostnaderna i en battericell. Nu när Tesla äntligen lyckats få till den billigare, enklare tillverkningsprocessen kunde de sänka totalkostnaden för batterierna så de blev billigare än konkurrenternas.
“Och vi är inte klara än” fortsätter Michael Guilfoy sitt inlägg, “2025 kommer att ha fler stora milstolpar med fullt utbyggd tillverkning av torrbatterielektroder för att ge ännu mer kostnadseffektivitet.”
Fem år efter att de först hade visat upp sitt batteri har Tesla äntligen nått målet de var ute efter: ett billigt batteri som enkelt kan serietillverkas i stora volymer.
Tesla har nu massor med jobbannonser ute där de söker personal till batteritillverkningen. Och inte bara i USA – utan även i Tyskland!
Redan 2021 byggde Tesla en batterifabrik bredvid deras bilfabrik utanför Berlin. Men strax innan den skulle invigas införde USA sin Inflation Reduction Act som öste pengar över inhemsk batteritillverkning. Då skeppade Tesla över maskinerna till USA. Byggnaden stod länge tom, förutom ett hörn där de monterade batteripack från importerade battericeller.
Men nu plötsligt söker Tesla massor med personal till batterifabriken! Processingenjörer och tillverkningspersonal till elektrod- och celltillverkning. Snart kan kanske de Tesla Model Y vi köper i Sverige ha Teslas egna 4680 battericeller i sig.
Pingback: Tesla har knäckt batterikoden – sänker kostnaderna med egen tillverkning – Teksajten.se
Pingback: Tesla bygger laddnätverk till sina långtradare – Tesla Club Sweden