Tesla Model S batteribyte

På en konferens i London förra veckan avslöjade Elon Musk att Tesla Motors kommer att öppna en station för batteribyte mellan Los Angeles och San Francisco.

Den stationen kommer att vara en pilotanläggning för att utröna hur stor efterfrågan för batteribyte är. Kunder kommer att kunna välja mellan tre laddmöjligheter:

  • Snabbladda bilen gratis på 20 minuter vid en Supercharger laddstation
  • Byt ut batterierna på en minut till ett fulladdat batteripack, mot en kostnad jämförbart med att tanka en bensinbil fullt. Det nya batteripacket lånas bara – bilens originalbatteri laddas fullt och monteras tillbaka på tillbakavägen.
  • Byt ut batterierna på en minut till ett fulladdat batteripack och behåll det nya batteripacket. Då får man betala priset för mellanskillnaden gamla batterier mot nya, och ev storleksändringar. Det vill säga byter man från ett gammalt 60kWh batteripack till ett nytt 85kWh och behåller den får man betala uppemot 100 000 kronor!

Det intressanta med mittenalternativet är att bilar med 60kWh batteripack verkar kunna få låna 85kWh batteripack tillfälligt för resor -oklart till vilket pris- och sedan byta tillbaka till sitt gamla 60kWh batteripack efter resans slut. Hur Tesla Motors kommer att hantera det är dock väldigt oklart i dagsläget.

Tesla Motors verkar inte ha några planer på att lansera batteribytarstationer i Europa än, utan vill utvärdera pilotanläggningen i USA först.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.