Teslas rekordhöga aktiekurs

Teslas aktie har nått nya rekordhöjder, passerade igår $300, en gräns få trodde den skulle uppnå.

När Tesla gick ut med beskedet att de lyckats leverera 25,000 bilar Q1 2017, en ökning med 69% jämfört med samma period i fjol, satte de en snöboll i rullning. Aktiekursen tog en skutt uppåt som fick de som blankade aktien att panikköpa aktien vilket drev kursen ännu mer uppåt.

Att “blanka” (på engelska “short”) är att hyra en aktie från någon, säg tex i tre månader. Man säljer de aktierna man hyrde och hoppas att innan hyrestidens slut har aktiekursen sjunkit. När man sedan köper tillbaka aktierna till en lägre kurs och lämnar tillbaka dem får man behålla vinsten – skillnaden aktiekursen har sjunkit under månaderna.

Problemet uppstår bara om aktiekursen inte alls ville sjunka utan tvärtom ökat. När hyrestiden börjar närma sitt slut måste man då ytterst motvilligt köpa tillbaka aktierna till den högre kursen, med förlust, för man måste ju lämna tillbaka dem! Ser man att aktiekursen åker iväg alldeles för mycket uppåt köper man kanske snabbt tillbaka aktien innan kursen har blivit så hög att ens förluster​ blir astronomiska​. När många blankare panik-köper tillbaka en aktie vars kurs stiger blir det vad på engelska heter “short squeeze” – att kursen drivs ännu högre upp för att det blir för många som vill köpa aktien på samma gång. Den första kursökningen förstärks av just dem som absolut inte ville se en kursökning. Med Teslaaktien har detta förekommit flera gånger förut, och nu senast de senaste dagarna.

Teslas aktiekurs är kraftigt övervärderad, det erkänner till och med Elon Musk. I åratal har den lockat folk att blanka aktien i hopp om att kursen ska sjunka till mer sansade nivåer och därmed tjäna en hacka. Aktiekursen har visserligen åkt våldsam berg-och-dalbana men stannat kvar på höga höjder. Kursen återspeglar inte vad Tesla som företag är värt idag, utan folks förväntningar om dess framtid.

På investerarsajter som till exempel Seeking Alpha får man läsa samma domedagsprofetior om och om igen, om hur Teslas aktie är övervärderad, hur de gör enorma förluster, och varför Tesla kommer att gå i konkurs vilken dag som helst. “The numbers just doesn’t add up.” Vilket har lockat massor med folk att blanka Tesla-aktier i väntan på om inte konkurs så i alla fall rejäla kursfall. Otroliga 20% av alla Teslaaktier är blankade!

Nu efter alla dessa år börjar dock så många ha bränt sig på att försöka satsa emot Elon, att varningar börjar dyka upp: “Tesla är bara en hägring som lockar folk att blanka och förlora allt de äger.” säger nu en av de senaste rapporterna på Seeking Alpha.

TSLA_FORD

Multiplicerar vi aktiekursen med antalet aktier får vi det smått förbluffande resultatet att Tesla är nu den högst värderade amerikanska biltillverkaren! 😯 Teslas marknadsvärde passerade Fords i måndags och GM-s i går. Konkurrenter som tillverkar miljontals bilar i fabriker runt om i världen.

Men det är inte Teslas nuvarande tillgångar som dess aktiekurs baserar sig på utan folks förhoppning om att Tesla i framtiden kommer bli en lika stor spelare som Ford och GM.

Ford var också små innan de 1908 lanserade sin ikoniska Model T – kan Tesla göra om samma resa med sin Model 3? Aktieägarna verkar hoppas på det i alla fall.

Tagged . Bookmark the permalink.