Till rymden utan raketer

Spinlaunch

En mil från SpaceX lokaler i Los Angeles finns ett uppstartsföretag som jobbar på ett ännu billigare sätt att ta sig upp i rymden. SpinLaunch idé är att få upp farten i en enorm centrifug, som en diskuskastare kommer de snurra runt satelliter i allt högre fart innan de släpper iväg dem rakt uppåt.

Den 22 oktober testsköt de sin suborbital launcher för första gången. Långt ute i öknen i New Mexico har de byggt en 50 meter hög accelerator där de ska kunna få upp farten till 8 000 km/h innan de skjuter iväg sina projektiler. Vid första testet körde de dock endast 20% av sluthastigheten och kom upp knappt 10 km från jordytan.

Lyckas testerna kommer de bygga en tredubbelt så stor accelerator som kommer klara skjuta satelliter till omloppsbana. Större satelliter kommer ha ett litet raketslutsteg som accelererar dem den sista biten.

Förutom det låga priset lockar SpinLaunch även med miljövänliga uppskjutningar. Istället för superkylda farliga bränslen och raketer som spyr ut massor med avgaser drivs centrifugen av ren elektricitet. Inuti centrifugkammaren är det vakuum som bryts först när projektilen släpps iväg och bryter igenom membranväggen i slutet på avfyrningsröret. I samma millisekund passeras även ljudvallen med ett bang.

Nackdelen är att inga människor klarar en sådan uppskjutning. Till och med satelliterna måste specialbyggas för att tåla de 10 000 g som uppstår i centrifugen. Tiotusen gånger jordens gravitation innebär att en satellit på 100 kg kommer väga tusen ton precis innan den släpps iväg! Enligt SpinLaunch kommer de klara satelliter upp till 200 kg.

SpinLaunch2

För att klara den enorma chocken när satelliten lämnar centrifugens vakuum och träffar luften med åtta gånger ljudhastigheten kommer den läggas inuti ett projektilhölje som ser mest ut som en kanonkula. Det behövs inte mycket fantasi för att på en gång se även militära användningsområden för anläggningen. Naturligtvis har även den amerikanska armén visat intresse för projektet.

SpaceX kommer inom snar framtid försöka få upp sin enorma Starship rymdraket till omloppsbana. Nästa astronautbesättning står också redo att åka till Internationella Rymdstationen ombord på deras Dragon rymdkapsel.

Men marknaden för små billiga satellituppskjutningar kommer kanske att få en helt ny spelare som kan erbjuda ett nytt, superbilligt och miljövänligt sätt att nå rymden.

 


julbordGlöm inte boka din plats till Tesla Club Swedens julbord! Årets julbord går av stapeln den 1 december med samling 18:30 vid stora parkeringen på Sundby Gård i Huddinge söder om Stockholm. Läs mer här.

Klicka här för att anmäla dig

Äntligen lite gott att äta i god sällskap!

Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • Lämna ett svar