Sverige har högst andel nyregistrerade elbilar i hela EU

BEVshareQ1-3EU

Färsk statistik från European Automobile Manufacturers’ Association ACEA visar att Sverige nu tagit ledningen i omställningen till elbilar i EU. Under årets tre första kvartal var hela 16.1% av alla nyregistrerade bilar elbilar i Sverige enligt siffrorna från ACEA. Det är det högsta andelen bland alla länderna i hela den Europeiska Unionen!

På delad andraplats kom Österrike och Nederländerna, hos båda var 12.7% av alla nyregistrerade bilar rena elbilar Q1-Q3 2021. Tyskland 11.7%, Danmark 10.7%. Resten av Europa, speciellt de södra och östra länderna ligger långt efter.

Totalt i hela EU var 7.6% av alla nyregistrerade bilar elbilar hittills under 2021.

Storbritannien som ej längre är med i unionen hade 9.5% nyregistrerade elbilar under perioden. Men ingen av länderna är ens i närheten av Norge som hade hela 62.5% elbilar. Nästan två tredjedelar av alla bilar sålda i vårt grannland hittills i år har varit elbilar enligt ACEA. Hela 72.3% under det tredje kvartalet!

Alla ovan siffror avser rena BEV elbilar. Laddhybrider ingår ej. (Fast även där leder vi enligt siffrorna från ACEA, räknar vi även in laddhybrider ligger Sverige på 32.2% laddbara bilar Q1-Q3 2021 mot 25% i Nederländerna, 18.1% i Finland och 16.4% i Danmark.)

För några år sedan var det Nederländerna som ledde elektrifieringen i Europeiska Unionen men de har nu halkat efter – eller snarare så har Sverige lagt i en högre växel, framför allt i år. Under Q3 2021 har det nyregistrerats nästan dubbelt så många elbilar i vårt land än dieselbilar!

Flest elbilar har det dock sålts i Tyskland. Hela 237 tusen under Q1-Q3 2021, vilket är nära hälften av de 568 tusen nyregistrerade elbilar hela unionen hade under perioden. Tvåa kom Frankrike med 107 tusen elbilar, trea kanske lite otippat Italien med 47 tusen. Sverige kommer in på en hedrande fjärdeplats även i totalvolym elbilsförsäljning med 37 tusen nyregistrerade elbilar Q1-Q3 2021.

I Norge såldes det 80 tusen elbilar under perioden – och Storbritannien 125 tusen! Norge leder fortfarande stort i andel elbilar av bilförsäljningen i världen men nu finns det många stora länder där det säljs fler elbilar. Den tyska elbilsmarknaden är nu tre gånger så stor som den norska.

Tagged , . Bookmark the permalink.