Vägpunkter!

AddStop

Teslas senaste mjukvara 2021.40.5 har en av många länge efterlängtad nyhet: vägpunkter. Delmål, waypoints, att förutom ett slutmål även kunna lägga till ställen man vill passera på vägen i navigatorn. “Vi ska åka till Linköping men svänga förbi mormor i Söderköping på vägen.”

Teslas navigator är otroligt bra på att förutspå hur mycket laddning man behöver inför en resa, men en resplan lik den ovan kunde den hittills inte klarat av att planera. Man fick uppskatta i huvudet hur mycket extra laddning svängen till Söderköping skulle behöva. (Eller planera i “en bättre ruttplanerare” som aBetterRoutePlanner.com)

Elon Musk var länge motståndare till vägpunkter. I åratal hade han vägrat lägga till denna efterlängtade finess – ända tills han blev avbruten mitt i Tesla Model S Plaid eventet av någon i publiken som skrek “Waypoints!”. Elon Musk frågade då publiken om det var så viktigt och fick ett rungande “JA!!!” till svar.

Samma mjukvara har även en liten förbättring som kommer vara användbar nu när vintern kommer: har du glömt slå på värmen i förväg och behöver skrapa rutan kan du nu starta värmeanläggningen, slå på “keep climate on” så den inte stängs av när du lämnar bilen, och nu kan man även slå på defrostern som blåser varm luft på rutan i det läget.

Fast enklast är om du slår på värmen en kvart innan du ska åka. Till Linköping och mormor.

Bookmark the permalink.