Biltillverkarna Audi, BMW, Ford, Mercedes, Porsche och Volkswagen har presenterat sina planer på att lansera ett gemensamt laddnätverk i Europa. Nästa år börjar de första stationerna att byggas, med enligt planer 400 laddstationer runt om i Europa – till att börja med. Fler stationer kan följa i framtiden.
Äntligen verkar de traditionella biltillverkarna på allvar börjat satsa på elbilar! Bristen på laddstationer har ju länge varit ett hönan-och-ägget problem, utan laddstationer har få vågat köpa elbilar. Hittills har endast Tesla Motors velat göra något åt situationen.
Nu väntar vi bara på nyheten om en europeisk Gigafabrik så kan vi på allvar börja tro på de europeiska bilfabrikanternas stora fina ord om kommande elbilar.
Flera tidningar försökte naturligtvis på en gång skapa motsättning mellan det planerade nätverket och Teslas Supercharger-nätverk, och politiskt det kanske kommer bli så – men rent tekniskt finns det inget som hindrar att en elbil med korrekt utformad kontakt kan ladda på både Teslas Superchargers och på CCS-laddare.
Laddarna kommer kunna leverera upp till 350 kW laddeffekt. Vissa hoppas det ska ge snabbare laddtider. Fast så enkelt är det ju inte. Det är inte på grund av svårigheter med att bygga kraftfullare laddare som Teslas Superchargers levererar dryga 120 kW laddeffekt – utan på grund av att litiumjon-batterier inte klarar av att ta emot mer!
Försöker man öka laddeffekten sliter det på batterierna. Mycket forskning pågår för att snabba på batteriernas laddning men ingen har riktigt lyckats än.
För att kunna utnyttja rejält ökad laddeffekt i form av rejält snabbare laddning behövs det alltså helt nya sorts batterier, dagens litiumjon-batterier duger inte. Med dagens batteriteknik har man bara nytta av högre laddeffekt för att kunna ladda större batteripack – på lika långt tid dock.
Dagens litiumjon-batterier tål laddning med ungefär 1C, vilket betyder att de kan laddas fulla på en timme. Små batterier med låg effekt, stora med högre effekt. Men försöker man ladda dem med för hög hastighet, för hög effekt, blir de överhettade och deras livslängd sjunker. Hög laddeffekt medger laddning av större batteripack – men kan inte ladda mindre batteripack snabbare utan att skada battericellerna.
Biltillverkarna verkar alltså antingen satsa på rejält större batteripack eller rejält annorlunda battericeller. Mest troligt är dock att de bara vill “framtidssäkra”, vara beredda på framsteg när de väl kommer. Vilket ju tyder på långsiktighet.
Det är just därför det är extra glädjande att de traditionella biltillverkarna äntligen gör något! Och verkar för en gångs skull tänka långt framåt. Välkomna till den elektriska framtiden!
Teslapodden, som görs av våra medlemmar Anders (HerrX på forumet) och Fabian (djFabbe), har blivit nominerad till Årets podcast. Hjälp dem vinna det ansedda priset genom att rösta på dem en gång per dag fram till den 11 December! Klicka på bilden ovan och rösta nu! (och i morgon, och övermorgon…)
Tack för en utmärkt artikel, som vanligt!
En mycket klargörande artikel. Tack! Dock så påpekar “ordpolisen” att “laddtider” blir kortare och inte snabbare som korrekt används till “laddning”. 😉
/lator
Med 350 kW skulle man alltså kunna ladda minst 40 mil på en kvarts laddning med full effekt. Snabbare laddning än så lär ju inte riktigt behövas. Det skulle isåfall vara för lastbilar. 🙂
LAtsbilar och bussar är täcks väl av de här laddarna. Betänk också att man ofta har dubbla ladduttag på denna typ av fordon, man kan alltså ta två laddare, ergo 2*350 = 700. Det är inte heller helt sant att det man säger ovan. Upp till 50% av batterikapaciteten kan man ladda med upp till 2c utan större problem, laddhastigheten sjunker mot toppen. I lastbilsammanhang kommer man förmodligen ha dubbla batteriuppsättningar med cirka 300-350kwh vardera, vilket skulle passa väldigt bra mot denna typ av laddare. med 700kwh har lastbilen mer än nog med range för att schaffisen måste ta paus enligt reglemente. med 2*350=700 kwh så pyttsar man i med god fart.
Man kan ladda dagens Li med 10C också om man tar bort värmen. Det är inte så mycket cellen som blir varm (under 85-90% SOC) men ledningsbanor laddare mm avger stora mängder värme i packen som måste bort.
Tesla har valt att prioritera lång livslängd och inte ta några risker. Men som vi sett på Teslor som gått riktigt långt (350 000km+) och nästan uteslutande på snabbladdning, märks ingen degradering av batteriet, i jämförelse med Teslor som i princip aldrig laddar på SC.
Jag tror de kommer att våga skruva upp SC effekten i framtiden förmodligen med vätskekylda laddksystem eller som här att man går mot högre spänning för att få ner värme förlusterna.
Vid valet av SC teknik kommer fokus ändå att vara priset, alla komponenter bidrar till summan det står på prislappen i slutänden. Och elbilar måste bli billigare!
Ny intressant info om Teslas batteri pris här:: https://electrek.co/2016/12/01/tesla-battery-cost-chart/