Vill du köpa en Tesla idag?

Beställer du en Tesla Model S idag får du vänta 4 månader tills du kan få den – så lång väntelista är det på dem. Vill du inte vänta så länge får du sätta dig på finlandsfärjan.

Auto Outlet i Helsingfors har nämligen köpt 30 Model S som de säljer till hugade spekulanter. De verkar ha köpt bilarna som vanliga människor från Tesla Motors hemsida, och säljer dem nu med några tiotusen kronors överpris. De är alltså inte en officiell importör eller generalagent för Tesla Motors – för det finns ju inga sådana! Inte i något land har Tesla Motors några återförsäljare. All personal är anställd direkt av Tesla Motors, och all bilförsäljning sker alltid via deras hemsida. Men de kan inte stoppa någon från att privat köpa bilar och sälja dem vidare.

Vi har tidigare rapporterat om “begagnatmarknaden” i Norge, där privatpersoner som har köpt Model S säljer dem till överpriser på finn.no, Norges motsvarighet till Blocket. Det Auto Outlet i Helsingfors gjorde är ungefär samma sak, fast i större skala. Fördelen med Finland är att det ligger i EU, så en import därifrån till Sverige är oerhört mycket lättare än från Norge som ligger utanför EU.

Personligen skulle jag dock starkt avråda ifrån att köpa bilen i Finland och privatimportera den. Att slippa några månaders väntetid, är det verkligen värt det extra höga priset, alla problem med pappersarbetet kring att registrera bilen i Sverige, och eventuella framtida underhållsproblem? För att inte tala om att Teslas försäljningsmodell medger att du kan beställa exakt den bil du vill ha, välja fritt bland tillgängliga utrustningspaket, istället för att tvingas välja bland några färdiga konfigurerade bilar. Tesla Motors har dessutom vissa kringliggande tjänster som inte är överförbara länder emellan.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.