Billigare än motorvärmare

IMG_20170406_160408813

Samfällighet Småbjörken i Spånga utanför Stockholm hade problem med sina ålderstigna motorvärmare. De mekaniska tiduren började bli så slitna att de var inte pålitliga längre. Boende klagade på att motorvärmaruttagen inte kunde användas längre. När styrelsen kontaktade tillverkaren fick de snabbt reda på att uttagen från 1987 inte enkelt kunde lagas utan de skulle vara tvugna att byta ut hela motorvärmarstolpen. På samfällighetens alla 62 garageplatser.

Samfällighetens styrelseledamot Mats Guldbrand fick då en snilleblixt. Han är elbilsentusiast och medlem i Tesla Club Sweden och hade därför hört mycket om regeringens satsning på klimatklivet. Därför  beställde han inte enbart offert på hur mycket de nya motorvärmarstolparna skulle kosta – utan även på hur mycket 62 laddboxar för elbilar skulle kosta!

Döm hans förvåning när han insåg att tack vare klimatklivet är det billigare att installera 62 laddboxar än lika många motorvärmare!

IMG_20170406_162251409

Valet föll på laddboxar från ChargeAmps. Deras laddboxar har förutom fast monterad Typ 2 kabel även ett vanligt vägguttag på undersidan där fossilbilister kan ansluta sina motorvärmare! Och skulle någon skaffa en elbil med Typ 1 uttag ingick det ett gratis byte av laddkabeln i offerten.

Ingen av de boende i samfälligheten har några elbilar idag, men tack vare hönan-och-ägget-effekten har flera börjat överväga möjligheten. Nu kan de ju enkelt ladda sina bilar hemma! Och systemet har fördelar även för dem med motorvärmare och fossilbilar – glöm mekanisk vred, nu kan de starta sina motorvärmare när de vill med app!

Från vänster: Michal Kazmierczak som gör oblygt reklam för NewEl, hans kollega Peter Viking, och samfällighet Småbjörkens styrelseledamot Mats Guldbrand

Från vänster: Michal Kazmierczak som oblygt gör reklam för NEWEL, hans kollega Peter Viking, och samfällighet Småbjörkens styrelseledamot Mats Guldbrand

Samfälligheten anlitade firman NEWEL som bland annat har specialiserat sig på installationer av laddboxar. Fast vanligtvis får de bara skruva upp en handfull sådana på varje ställe – detta var första gången en beställare beslutat att bestycka alla sina platser med laddboxar.

Vill du läsa mer om Småbjörkens beslut och laddboxarna ska du läsa utförliga artikeln som kommer i Maj-numret av tidningen Elbilen i Sverige!

 


Tesla i Jönköping

18-30 April flyttar Tesla in på Grand Hotel i Jönköping och erbjuder provkörningar. 24 April kommer de dessutom ha en informationskväll om hur Model S och X fungerar som tjänstebil. Bor du i trakterna så klicka på länkarna och anmäl dig!

Tesla i Nacka

4 April – 14 Maj poppar även Teslas tillfälliga butik upp i Nacka Forum och erbjuder provkörningar.

 

 

Bookmark the permalink.