150 kW CHAdeMO

Kia_kontakt

Version 1.2 av CHAdeMO standarden som officiellt godkändes den 24 Mars i år höjer laddeffekten från dagens 50 kW till det tredubbla 150 kW. Laddströmmen ökas från 125 till 400 A.

Därmed är vägen öppen för rejält snabbare snabbladdning även av andra elbilar än Tesla. CCS standarden medger laddeffekter upp till 150 kW, och nu när CHAdeMO också officiellt stödjer samma effekt blir det lättare att bygga komboladdare med både CCS och CHAdeMO kontakter på 150 kW.

Leafspy

Viktigaste elbilen som sägs komma stödja 150 kW CHAdeMO laddning är Nissan Leaf 2. Ifall det är sanna rykten eller ren önsketänkande får vi se i höst, då Leaf 2 sägs debutera i September. Nissans nya VD Hiroto Saikawa har i alla fall antytt att den kommer få över 30 mils räckvidd och därmed ge sig in i leken med Tesla Model 3 och Chevy Bolt som motståndare. Att då kunna trumfa med 150 kW laddning mot Bolts 80 kW kan vara en viktig marknadsfördel.

Frågan är förstås när de första 150 kW CHAdeMO laddarna kommer dyka upp? Vi får räkna med att leva med dagens befintliga 50 kW laddare länge till. Aktörer som CLEVER har pratat om att lansera snabbare laddare när standarderna har spikats men de pratar då om nya installationer – inte att byta ut gamla befintliga.

Och runt hörnet kommer ännu snabbare standarder. CCS jobbar på 350 kW som nästa laddnivå, CHAdeMO siktar på 350-400 kW år 2020. De 150 kW snabbladdare som släpps kan snabbt bli förbisprungna av ännu snabbare standarder. Om några år kommer det bli en uppsjö olika laddare med allt från dagens 20 kW och 50 kW, via 150 kW ända upp till 350-400 kW! Se till att välja rätt laddare längs vägen!

Teslas Supercharger ger 150 kW maxeffekt redan idag. Alla deras tusentals Superchargers runt om i världen. I framtiden när de ska uppgraderas till högre laddeffekter har Tesla kontroll på hela leveranskedjan: de äger inte bara tekniken, de äger även laddarna som de kan uppgradera​ när de vill. (CHAdeMO konsortiet kan ta fram en ny standard men styr inte vem som sätter upp sådana laddare var och när.) Och när Elon Musk tillfrågades om kommande laddstandarder på 350 kW tyckte han “350 kW? Det är barnleksak!”

Tagged , . Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • 11 Responses to 150 kW CHAdeMO

    1. Pontus says:

      Men frågan om laddhastighet styrs ju inte bara av laddarna utan av batterierna. Hur stort batteri får Leaf 2 och hur länge kan man ladda med 150 kW?
      Lite OT: Vet att bussar som byggs snart förbereds för minst 500 kW i de skenor som sitter på taket så tillverkarna av fordon tänker ju lite framåt i varje fall.

      • Björn Nilsson says:

        Fast 500kW på bussar är ju inte precis att tänka framåt, bussar laddas med den effekten idag. Hybricon i Umeå har t.ex. 650kW i sin nya batteriboostade laddstation i Umeå. De laddar 5 minuter på ändhållplats mellan turerna.

    2. G F says:

      Riktig snabbladdning med 10-20 gånger denna effekt kommer Tycho Brahe och Aurora i Öresund att ha när batterierna installerats på dem nu i sommaren. De byggdes om redan i september förra året.för batteridrift av ABB.

    3. Filip says:

      Mycket tveksam till hur stort batteri Leaf verkligen får och också om den får 150kw. Verkar som att nya Leaf mer blir en face lift.

      Klarar Bolt verkligen att ladda med 80kW? Har inte sett något bevis på det, men om inte annat lär björn nyland testa den med samma 100kw laddare som han testade ioniq med när den kommer till Norge, vilket de första redan börjat göra.

    4. En Leaf som klarar 30 mil borde få minst 50 kWh batterier. Då är laddning med 150 kW en laddning på 3C dvs tre gånger batteristorleken. Sånt sliter på batterierna och kräver vattenkylning. Så jag är också personligen tveksam till om Leaf 2 verkligen kommer klara 150 kW laddning annat än en “gimmick” dvs i några få minuter. Men ryktet säger 150 kW.

      Bolt kan enligt dess manual laddas med 80 kW. Om den verkligen klarar det i verkligheten får vi snart se när folk hittar tillräckligt snabba snabbladdare med att testa (sånt växer inte på träd än så länge).

    5. Mocke says:

      yes, då kanske det kommer bilar med snabb[are]laddare smtidigt som tesla [bör] komma med en adapter som klarar högre laddstyrka) win win för alla. Fast det stoppar inte där givetvis utan vi förväntar oss en mer bekväm laddningstid i framtiden. (tror att 15 min är ett bra delmål)

    6. JH says:

      Kanske dags att tänka i andra banor. Om man säger att 25 mil är det man vill ladda för och 15 minuter är den snitttid som detta borde ta så kokar batteristorleken ned till effekt på laddare, vilken effekt bilen tar/mil och vilken tolerabelt C värde man kan ha.

      Om man sätter C till 2, så kan man med en 150kw laddare få aprox. 37kwh på 15 minuter. Dvs, med en Ioniq omkring 35 mil, men för 25 mil behövs omkring 27 kw vilket med 2 c skulle kräva en batteristorlek om omkring 52-53 kwh, och uteffekt på strax över 100kwh från laddaren.

      Motsvarande för en tesla med ett snitt på (för beräkningen skulle) 2kwh/mil, skulle då ha 100kwh lagring och laddningseffekt på 200kw för att tanka 25 mil på 15 minuter. 15 minuter tror jag är ett vettigt mål för hur lång tid det får ta att tanka. Inte bara för att jag som bilist vill spendera mindre tid på super charger, utan därför att tesla vill att jag spenderar mindre tid på super charger (de ökar ju sin throughput och det krävs därför inte lika mycket laddnings punkter.

    7. Fredrik says:

      Jag hade ju hoppats att nya Leaf skulle får CSS istället på europeiska marknaden men de kanske man inte ska räkna med.
      Hur är reglering kring detta med laddstandard, CSS är ett krav på nya publika snabbladdare i europa som jag förstår det men finns de inget krav på bilarna (nya modeller) vad det gäller kontakter om de har stöd för snabbladdning (ja kanske även långsamladdning?

      • EU kräver att alla snabbladdare ska ha minst ett CCS kontakt. De kan erbjuda andra laddkontakter också om de vill (vilket är det NIssan mfl har lobbat in) men måste alltid erbjuda minst CCS.

        På bilsidan ställer de inga krav (åter igen lobbning från Nissan mfl) men betonar att en bilist som har elbil med CCS kontakt slipper bekymra sig över var hen ska hitta laddning iom att alla laddare alltid har CCS men kanske inte alltid erbjuder andra standards.

        I realiteten har detta resulterat i att alla laddare nuförtiden är komboladdare utrustade med både CHAdeMO och CCS kontakt, vilket egentligen inte är värre än att alla bensinmackar har både bensin och diesel (faktiskt tom mindre meckigt iom att det är samma ström som levereras i både CHAdeMO och CCS, det är enbart kontakterna som skiljer sig).

        Så länge populära elbilar har CHAdeMO kontakt kommer detta inte ändra sig. Merkostnaden för att utrusta laddarna med två kablar isf en är faktiskt inte särskilt hög. I framtiden om CHAdeMO skulle överges av biltillverkarna skulle detta ev kunna ändra på sig och laddare endast utrustas med CCS.

        CCS är stort i Europa men ganska litet internationellt. Fler elbilar har CHAdeMO än CCS idag (och flest elbilar har faktiskt kinesiska standarden GB/T DC då alla kinesiska elbilar har sådana).

    8. G F says:

      Här ser man ladduttaget på nya Leaf under en laddning i Tyskland. Det 60KWh batteri de visade upp i samband med första releasen var lite större än det gamla, men de bör har fått ner storleken på det sedan dess.

      https://i2.wp.com/electrek.files.wordpress.com/2017/04/2nd-gen-nissan-leaf-electrek-2.jpg?w=1200&h=&crop&quality=82&strip=all&ssl=1

    9. Johnny Rosenberg says:

      Hur mycket påverkas batteriernas livstid av att laddas med exempelvis 150 istället för 50 kW?

    Lämna ett svar