En solskenshistoria


Lilla ön Tau i Amerikanska Samoa ligger mitt ute i Stilla havet, ca 3000 km öster om Australien. De drygt 800 invånarna var länge beroende av dieselgeneratorer för att skapa sin elektricitet.

Förutom att generatorerna förbrukade enorma mängder diesel var de även så högljudda så de störde de som bodde i närheten enligt lokalradion. Förutom att elen kostade över 4 kronor per kWh hände det även ofta att skeppen som levererade diesel var försenade med strömavbrott som följd.

När de lokala myndigheterna tröttnade på förhållandena tog de ett djärvt beslut: varför inte utnyttja naturresursen de hade överflöd av?

SolarCity installerade 5328 solpaneler som tillsammans genererar 1.4 MW elektricitet. För att klara sig även på nätterna och molniga dagar installerade Tesla Energy även 60 Tesla Powerpacks med en sammanlagd lagringskapacitet på 6 MWh – tillräckligt för att förse hela ön med el i 3 dygn även om det skulle bli molnigt. Sammanlagda prislappen för anläggningen blev 8 miljoner dollar. Enligt EIA, amerikanska energiinformationsmyndigheten skulle en motsvarande dieselanläggning ha kostat drygt en miljon dollar, så att bygga solenergianläggningen kostade mer. Men själva driften av anläggningen blir i stort sett gratis och lokala elbolaget slipper hädanefter importera dyr dieselolja 3000 km sjövägen. Dieselgeneratorerna förbrukade över 400,000 liter dieselolja per år förut. Lokala elbolaget lovar nu invånarna både slut på strömavbrotten och billigare elpriser.

Solar-Ribbon-cutting

Projektet har redan blivit en sådan succé att grannön Ofu har också börjat bygga på en liknande anläggning med 34 kW solpaneler och 1 MWh batteribackup.

Omvärlden hyllar projekten som miljövänliga – men för lokalbefolkningen handlar det mer om bekvämlighet och prisnivå. Solceller med batteribackup blir både mer pålitliga och i långa loppet även billigare än traditionella dieselgeneratorer.

Solar-sign

Nästa steg på vägen borde det väl bli elbilar. Tittar man runt gatorna på ön med Google Streetview ser man många traditionella amerikanska fossilbilar. Ersätts de med elbilar behöver tankerbåtarna med bensin och diesel aldrig mer besöka ön. Räckvidd är ju knappast ett problem på en 8×4 km stor ö…

Tagged , . Bookmark the permalink.