Ladda på jobbet eller hemma

dest_charging

Tesla har förutom sitt Supercharger nätverk av snabbladdare även byggt ett mindre känt världsomspännande nätverk av destinationsladdare. Tusentals hotel, restauranger, köpcentra och liknande ställen har fått gratis laddboxar från Tesla som de har monterat. Laddboxarna erbjuder normalladdning för besökande kunder med Tesla bilar. Stället får inte ta betalt för laddningen men får begränsa till att endast till exempel hotellets gäster får ladda. Laddboxarna är exakt likadana som de man som privatperson kan köpa hem för hemmaladdning. Den erbjudna laddeffekten brukar vara 11 kW även om det finns laddställen med både lägre och högre maxeffekt.

Nu har Tesla utökat sitt laddningspartner-program till att även omfatta arbetsgivare och hyresvärdar. Precis som hotell och köpcentra förut kan nu även arbetsgivare och flerfamiljshus ansöka om att få sätta upp Tesla laddboxar. Tanken är att företag med anställda som har Tesla bilar, eller hyresvärdar med Tesla-ägare bland sina boende enklare ska kunna erbjuda laddmöjlighet för dem.

Så har du en Tesla men din arbetsgivare eller hyresvärd som hittills har duckat för dina frågor om laddplatser -kanske med synpunkter om hur mycket det skulle kosta dem- kan du berätta att nu kan de få laddboxar utan att det kostar dem något. (Installation och el får de dock stå för.)

Arbetsgivare och hyresvärdar kan ansöka på samma laddningspartner webbsida på Teslas sajt som förut, enda egentliga ändringen är att ”kontor” och ”bostadsområde” har tillkommit som fastighetstyper.

Största skillnaden är att dessa laddplatser kommer inte dyka upp på kartorna i bilarnas navigatorer. Till skillnad från tidigare destination chargers blir dessa nya lite mer privata, allmänheten kommer inte kunna ladda vid dem.

Andra elbilar än Tesla kommer heller inte kunna ladda vid de laddplatser Tesla ger bort. Arbetsgivare och hyresvärdar kan dock köpa extra laddboxar som är upplåsta och stödjer laddning av alla elbilar med Typ 2 uttag. Dock inte tex Nissan Leaf som har Typ 1 kontakt – laddboxarna har fast monterad Typ 2 kabel.

 


TCS ett år sedan: Omställningen kan gå väldigt snabbt

Tycker du folk är ibland lite för optimistiska kring hur snabbt bytet till elbilar kan gå till ska du läsa om hur hela Sverige bytte oljepannor på bara fyra år.

Tagged . Bookmark the permalink.