Självkörande Bolt

GM-ägda Cruise Automation har släppt YouTube-filmen här ovan om deras självkörande Bolt. Första filmen de släppte mottogs ganska så oförstående av tittarna då de endast visade en dashcam-inspelning från en bil som kör runt i San Francisco. De fick förtydliga videoklippet genom att lägga till lilla bildrutan nere till vänster där man kan se att det inte är människan som kör bilen utan att den åker runt gatorna helt själv. Märks att filmen las ut av ingenjörer :D

Cruise_bolt_hires~01

Bedriften, graden av självkörning ligger på en imponerande nivå. Bilen klarar galant av San Franciscos alla stoppskyltar, trafikljus och gatutrafik. Själva bilen är dock fortfarande enbart en prototyp, med en ganska bisarr radda av sensorer på taket. Inte alls lika integrerad och faktiskt redan i produktion som Teslas hårdvara för självkörning. Men bilen och videon är ett tydligt tecken på att GM tänker utmana Tesla och deras kommande Model 3 inte enbart genom släppet utav Chevrolet Bolt utan även genom att ge även den förmågan att kunna köra själv.

Hur klarar sig då Bolt den lilla åkturen? Alldeles över förväntan skulle man kunna säga! Förutom att hantera livlig gatutrafik med massor av andra bilar som åker runt, ännu fler bilar som står parkerade längs gatorna och gångtrafikanter som med dödsförakt kastar sig ut framför bilen klarar den även av mer komplexa situationer än vanlig ”vardagskörning”.

Den klarar till exempel av den felparkerade bilen bra vid 1:29 i videon: en bil som parkerat i en korsning, Bolten stannar till precis som en människa skulle gjort innan man fattar att bilen ska inte svänga bara parkerat rätt över övergångsstället. Farhågor om att självkörande bilar skulle fastna i sådana här scenarios och inte komma vidare faller kort.

BoltSelf

Enda gången bilen blir synbart ängslig är med start kring 1:42 i videon där det finns några rader med stolpar längs med sidan på vägen (se bild ovan). Bilen svajar till och saktar ner inför det nya som den nog inte har sett förut, men fattar snabbt beslutet att de är ofarliga och inte flyttar på sig så den tar sig mod och kör förbi dem.

Själva paradnumret inträffar vid 2:30 då den hamnar bakom en lastbil som håller på och lasta mitt i gatan. Ska den fatta att lastbilen står där för att lasta eller tror den att den står där för att det finns något framför den som den väntar på? Kommer självkörande bilen vänta i evigheter bakom lastbilen? Nej, Bolt tar sig förbi den galant, väntar på att det är fritt fram och kör sedan ut i mötande fil för att åka runt lastbilen. Även vid 1:49 är det en fröjd att se hur Bolt hanterar en krånglig korsning med mycket trafik som ska åka åt olika håll.

Sammanfattningsvis kan man säga att Cruise Automations film är tekniskt faktiskt mycket mer imponerande än Teslas. Bolt kör i mycket mer krävande stadstrafik än Teslans demofilmer som mest kördes på landsväg. Men själva paketeringen av videon gör att Teslas video blev viral på Internet medan Cruise Automations endast tas upp av smala bloggsidor som denna.

Med flera sådana här demofilmer som börjar dyka upp från olika aktörer ser vi fram emot en spännande framtid med självkörande bilar. Kanske lite för spännande tycker Alfa Romeo som har gjort denna roliga reklamsnutt:

Tagged , . Bookmark the permalink.