Vad kan Model 3 komma kosta i Sverige?

M3start

De två vanligaste frågorna jag har fått om Tesla Model 3 är när kan man få köpa dem i Sverige? Och hur mycket kommer de kosta?

Precis efter leverans-eventet gick Tesla ut med nedslående nyheten att utländska leveranser av Model 3 kommer inte börja förrän mot slutet av 2018. Nu har de tänt hoppet åter igen genom att på sin Model 3 informationssida skriva ”International deliveries of left-hand drive vehicles begin in the second half of [2018]”. Sverige står nog dock inte först i kön för internationella leveranser (låt oss gissa att Norge gör det), så stora frågan fortfarande är: kommer vi se några svenska Tesla Model 3 innan slutet av nästa år? Det är nog ingen som vet, inte ens Elon Musk, ty svaret beror till mycket på hur pass snabbt Tesla kan skala upp sin produktionstakt av bilen.

Priset då? Hur mycket kommer Tesla Model 3 kosta i Sverige? Åter igen är det en så gott som omöjlig sak att gissa, i och med att Teslas priser har alltid berott på rådande dollarkurs. De svenska priserna följer slaviskt dollarkursen, med ungefär tre månaders eftersläpning. Går dollarn upp följer Teslas svenska priser efter – men går den ner blir bilarna billigare! I och med att inte ens George Soros vet hur dollarn kommer stå mot svenska kronan om ett och ett halvt år kan vi bara gissa med utgångspunkt från dagens dollarkurs. Och avslöja Teslas omräkningsformel.

Jämför man Teslas priser i svenska kronor mot dem i amerikanska dollar kan man tyda ett mönster. Om vi räknar om priserna i dollar till svenska kronor enligt rådande dollarkurs, lägger till 25% moms, 5% importskatt och 100,000 kronor för frakt av bilarna från USA, hopmontering i Tilburg, Nederländerna, och kostnaden för vårt unika svenska vagnskadegaranti får vi ungefär de svenska listpriserna för Tesla Model S. För den större och tyngre Model X är det ca 130 tusen kronor som tillkommer för frakt etc isf 100. En mindre och lättare Model 3 borde därför få något lägre kostnad för frakt, montering och vagnskadegaranti än Model S, låt oss gissa runt 70,000 kronor.

Använder vi ovan formel på de presenterade dollarpriserna får vi följande svenska priser:

M3conf1

Tesla Model 3 Standard Batteri – ca 450 000:-

 • 352 km verklig räckvidd (runt 415 km NEDC räckvidd)
 • 5.7 sek 0-100 km/h
 • 208 km/h max hastighet
 • efter Supermiljöbilspremie/bonus kan priset bli kring 400 000:-

KristallkulaTesla Model 3 Lång Räckvidd Batteri – ca 550 000:-

 • 496 km verklig räckvidd (runt 585 km NEDC räckvidd)
 • 5.2 sek 0-100 km/h
 • 224 km/h max hastighet
 • efter Supermiljöbilspremie/bonus kan priset bli kring 500 000:-

Metalliclack – 11 000:-

Solid svart färg är standard

19″ Sportfälgar – 16 000:-

18″ Aero fälgar ingår som standard

Premium-utrustning – 54 000:-

 • Eluppvärmda premiumsäten runt om, träpanel på ”instrumentbrädan” och två USB uttag för baksätena
 • Elmanövrerade framstolar, ratt och backspeglar med minnesprofiler
 • Premium ljudanläggning med högre uteffekt, fler högtalare och subwoofer
 • Glastak över framstolarna
 • Infällbara, eluppvärmda backspeglar med automatisk avbländning
 • LED dimljus
 • Mittkonsol med förvaringsfack och dockningsstation för två smarta telefoner mellan framsätena

Standardutrustning är textilsäten och plåttak över framstolarna (fortfarande glastak över bakstolarna dock).

Uppgraderad Autopilot – 54 000:-

 • Model 3 anpassar hastigheten till trafikförhållanden, håller sig i sin fil, byter automatiskt fil utan insats från föraren, sköter övergången från en motorväg till en annan, tar en avfart från motorvägen när du närmar dig din destination, och parkerar sig själv när i närheten av en parkeringsplats.

Total självkörningsförmåga – 32 300:-

 • I framtiden kommer Model 3 kunna genomföra resor utan inblandning från personen i förarsätet.

 OBS! Ta dessa uppgifter med en stor nypa salt!

Som vi skrev ovan är enskilt viktigaste faktorn för Teslas svenska priser den rådande dollarkursen. Ingen vet hur många kronor en dollar kommer kosta om över ett år. Går dollarn ner kan priserna bli lägre – går dollarn upp kan de bli högre.

Flera av uppgifterna är omräkningar av Teslas officiella siffror (angivna i miles och andra icke-SI-måttsystem).

Vi vet också att Tesla kommer introducera nya finesser och utrustningsnivåer innan Tesla Model 3 börjar säljas i Sverige. Enligt Teslas amerikanska hemsida kommer fyrhjulsdrivna Model 3 börja levereras under våren 2018 – innan bilarna har nått Sverige. I fjol uppgav Elon Musk att fyrhjulsdrift för Model 3 kommer kosta under de $5,000 det kostar för Model S. I svenska kronor skulle det alltså betyda att fyrhjulsdrift till Model 3 kommer kosta under 54,000 kronor (som det kostar för Model S idag).

Enligt ett annat, färskt Twitter-meddelande från Elon Musk kommer performance-versionen av Model 3 i mitten av 2018 – även det före förmodad leveransstart till Sverige. I fjol lovade han även att Model 3 kommer erbjudas med dragkrok – vi får se om det kommer dyka upp i tillbehörslistan innan bilen får Sverigepremiär.

Hur ser dina drömmars Model 3 ut? Och hur mycket kommer den kosta? Berätta i kommentarerna nedan!

 


TCS ett år sedan: Hundraårsmyten

”Elbilar fanns redan för hundra år sedan. De funkade inte då, de funkar inte nu.” Så brukar det låta från elbilsskeptiker. Har det verkligen inte hänt något med batterierna under alla dessa år? Behöver det komma en batterirevolution innan elbilar kan bli verklighet? Och varför fanns det inga elbilar på 80-talet?

 

Tagged , . Bookmark the permalink.