2013 års bästa app

Vi börjar bli vana att Tesla vinner bilpris efter pris för sin Model S. Men nu har de vunnit ett annorlunda pris: deras app vann sajten 9to5Mac pris för årets bästa iPhone app!

9to5Mac motiverar sitt beslut med att det är revolutionerande att ständigt kunna vara uppkopplad mot sin bil, övervaka och kontrollera den på avstånd.

Visst börjar andra biltillverkare dyka upp med liknande app – som extratillbehör. Visst har man kunnat skaffa liknande funktionalitet från tredjehandsleverantörer förut. Men att alla bilar ständigt är uppkopplade mot nätet är faktiskt nytt. Att kunna kolla laddstatus, starta och pausa laddning, värma upp kabinen innan avfärd, kolla var bilen befinner sig känns väldigt naturligt när man är van vid Tesla, men lek med tanken om Volvo släppte något liknande app till alla sina bilar. (Kom nu inte och snacka om Volvo on Call – jag snackar inte om något tillbehör man kan köpa till som topputrustning, jag snackar om basmodellen.)

En aspekt som appen inte ens berör är att förutom dig så har även Tesla Motors access till din bil dygnet runt, och kan varna dig innan något går sönder. Flera kunder har fått samtal från Tesla Motors där de fick höra att bilen har detekterat en anomali som -innan den hinner förvärras- bör åtgärdas. Kunden har inte ens lagt märke till att något har hänt, men erbjöds boka tid då Tesla fixade till felet innan den ens har uppstått. För att inte tala om alla fixar som har laddats ner till bilarna trådlöst, istället för dyra återkallelser.

Väger man ihop appen och Tesla Motors fjärrdiagnostik av bilarna börjar vi förstå varför världens dyraste app (du måste ju köpa en bil för över 600 000 kronor för att kunna använda den!) fick ett så framstående pris. Vad är några arga fåglar som åker lådbil jämfört med det?

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.