64 Tesla Model S levererade i December?

Löddeköpinge_8

Tesla Motors hade fullt upp förra månaden, då de lyckades leverera 64 Model S till lyckliga kunder! Våra medlemmar rapporterar att de fick leverans även under mellandagarna – ingen vila där inte. Tesla Motors gjorde en tydlig nyårsspurt, de ville väl fixa fin årsstatistik ;-)

Därmed fanns det vid årsskiftet ca 275 Tesla Model S i Sverige. En mer exakt siffra får vi återkomma till, ty sajten vi vanligtvis brukar hämta våra siffror från, elbilsstatistik.se har inte uppdaterat sina sidor än. Så vi fick ta siffrorna från bilsweden.se trots att vi vet att de från och till har haft lite felaktiga siffror om Tesla Motors försäljning. Faktum är att enda stället man kan se de exakta siffrorna för Sverige är faktiskt vår egen sida – som vi därför inte uppdaterar innan vi vet just exakta decembersiffran. Men vi utgår tills vidare ifrån att bilswedens decembersiffra är iaf någorlunda rätt, plusminus några bilar.

EDIT: Nu har vi fått siffrorna från elbilsstatistik.se och siffran 64 stämmer!

En annan komplikation med decembersiffran är att vi vet att flera av våra medlemmar har inte ställt på sina bilar än. De ville vara på säkra sidan iom regeringens velande kring supermiljöbilspremien. Länge var det osäkert ifall bilar levererade i slutet av 2014 skulle vara berättigade premien – så de ville vänta till 2015 med att ställa på bilarna för att få ta del av nästa års pott. Nu har det visat sig att detta inte behövts, nya potten på supermiljöbilspremien gäller retroaktivt även för bilar levererade 2014. De bilarna som på så sätt har hamnat “i limbo” mellan årskullarna är det lite osäkert kring ifall de dyker upp i december- eller januarisiffran. Enligt vad vi erfar gäller dock den månaden bilen fick sin registreringsskylt tilldelad, dvs även de bilarna är inkluderade i decembersiffran.

Även vissa andra tillverkare gjorde bra ifrån sig i december, med 25 Nissan Leaf och 32 Renault Zoe levererade. Volkswagen däremot levererade bara 7 e-Up och en endaste e-Golf, BMW 3st i3 (BEV) och Kia en ensam Soul EV.

antal_gissa

I Juni i fjol, när den etthundrade Model S just hade levererats, frågade vi våra medlemmar på forumet hur många bilar de trodde Tesla Motors skulle hinna leverera till Sverige 2014? Ska vi vara snälla kan vi kora 19 av våra medlemmar som vinnare.

I vår grannland Norge levererades det 267 Model S i december, sammanlagt 4040 under hela året. Totalt såldes det otroliga 21 517 elbilar i vårt grannland i fjol, hela 13.5% av alla sålda bilar. Antalet sålda vätgasbilar ökade också med 33% – från 3 till 4 ex :-)

Vi väntar med spänning även på Tesla Motors totala årsförsäljning siffra, som kommer i deras årsrapport!

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Nicklas

  Hmmm… Ser vi alltså under december att i Sverige levererade Tesla sin Model S i ungefär lika stor kvantitet som alla andra elbilstillverkare tillsammans?!?
  – det gillar jag :-)

  • Simon

   Modell S är väl ungefär lika bra som alla andra elbilar tillsammans?

 • Pontus

  När kommer tävlingen om antalet bilar för år 2015? Själv tror jag Tesla kommer upp i totalt 550 levererade bilar i år :-)