70% av nomaderna i Mongoliet har solceller

Det är inte ofta vi på Tesla Club Sweden tar upp nyheter från Al Jazeera men nån gång ska väl vara det första:

För två dagar sedan berättade vi om att 15% av hushållen i Australien hade skaffat solpaneler. Men redan 2013 rapporterade Al Jazeera att häpnadsväckande 70% av de 800,000 nomaderna som bor i Mongoliet hade skaffat solpaneler. Vi har inga färskare siffror men med tanke på solcellernas enorma utveckling sedan dess borde andelen vara närmare 100% nuförtiden.

Den traditionella Jurtan ståtar alltså idag med minst en solpanel. Solenergin används till belysning, ladda mobiler, driva kylskåp och radio- och TV-apparater. Vilket är extra viktigt för att kunna lyssna på väderrapporter så herdarna ska veta vart de ska leda sina djur. För även om Mongoliet ståtar med 250 soldagar är det viktigt att veta vilka dagar det inte blir det.

Att kunna ha och ladda mobiltelefoner är också viktigt för sociala livet. De flesta barnen går på internatskolor långt borta från föräldrarna som nu med solens och mobilernas hjälp kan hålla kontakten med dem mycket bättre än förut. “Nu är det nästan som att bo i stan” säger en av dem Al Jazeera intervjuade.

Solcellerna gav nomaderna möjligheter till ett modernt liv utan att behöva flytta in till städerna och överge sin traditionella livsstil. Att utrusta dem med solpaneler skedde genom ett projekt delvis finansierad av världsbanken. Initiala målet var 35% – vilket överstegs med råge.

På vårt forum kunde vi för några dagar sedan läsa om ett liknande initiativ, ett plattform för gräsrotsfinansiering av liknande projekt i utvecklingsländer avsedda att ge lokalbefolkningen tillgång till sol-el. Förutom att hjälpa höja levnadskvaliteten för dina medmänniskor lockar projektet även med ekonomisk vinning – de investerade pengarna påstås ge 5-7% avkastning. Tesla Club Swedens medlemmar fick dessutom ett startbonus-erbjudande.

Tagged . Bookmark the permalink.