Powerwall betalar sig inom 8 år – i Australien

Powerwall

Nick Pfitzner var bland de första att få en Tesla Powerwall installerad i sitt hus i Kellyville Ridge i Australien. Nu efter ett års drift kan han konstatera att den har fungerat över förväntan.

Han skaffade 5 kW solceller, en 7kWh Powerwall, en SolarEdge inverter och Reposit övervakningssystem för 16,790 Australiensiska dollar (ca 116,000 svenska kronor). Efter ett år har hans årliga elräkning sjunkit från 2,289 Australiensiska dollar till endast 178 – en minskning med 92%.

När Nick installerade anläggningen hoppades han på en 80-procentig besparing och en återbetalningstid på 14-18 år. Nu med första årets driftsiffror i hand ser det ut som om han ska kunna nå break-even redan om 8 år.

Elen hans solceller genererar driver i första hand husets alla elapparater. Blir ström över laddas batterierna i Powerwall-et. När de är fulladdade säljer han överskottselen till sitt lokala elbolag. Ett av kvartalen var hans elräkning på -50 dollar, dvs han hade sålt mer el till sitt elbolag än han förbrukade.

Av förståeliga skäl ligger Australien långt framme när det gäller solenergi, 15% av hushållen har redan skaffat egna solpaneler. Tesla var tidigt ute med att erbjuda Powerwalls i landet, och börjar nu leverera Powerwall 2. I fjol skaffade 6,500 hushåll batterisystem till sina solanläggningar.

Powerwall 2 som erbjuder dubbelt så stor batteristorlek till samma pris som första generationen gör ekvationen ännu bättre. I Australien förväntas Powerwall 2 betala sig inom 6 år. Med tanke på att Tesla ger 10 års garanti på dem, och solpaneler har ännu längre livslängd kan kunderna se fram emot många år med billigt el. Med tillräckligt stort solpanel kan de rentav kapa elledningarna och försörja sig enbart på egenproducerad solel. Inte undra på att Tesla Powerwall har blivit en snackis i Australien!

 

Tagged . Bookmark the permalink.