Ännu snabbare Tesla

FastTesla

Knappt har bilvärden hämtat sig från chocken över Teslas 0-100 km/h “insane” acceleration på 3.4 sekunder så blir den ännu snabbare!

Lugn, du behöver inte cancelera ordern på den där P85D du redan har beställt – allt som behövs är en mjukvaruuppdatering av den!

Under veckan kom rykten om att P85D-s dubbla elmotorer kan prestera ännu bättre än den redan släppta “insane”-moden. Tesla Motors sades arbeta på en ny mjukvara till bilarna som skulle plocka tiondelar från accelerationstiden.

Nu har Elon Musk bekräftat ryktena via en tweet där han berättar att P85D-s acceleration kommer att förbättras med 0.1s inom snart.

Och för att uppnå detta behövs ingen montering av trippelturbointercooleraggregat, eller byte av topplock, eller ens installation av några lustgasflaskor. Allt som behövs är att klicka på “YES” på frågan om du vill installera den nya mjukvaruversionen 🙂

Ägare av befintliga P85D kommer att få uppgraderingen nerladdat trådlöst till bilarna. Hur många andra sportbilar kan ägarna vakna till en dag och konstatera att jaha idag går bilen ännu snabbare än igår? Gratis trimning av bilarna utan att behöva besöka någon verkstad!

Rent tekniskt så är det faktiskt inte jättesvårt att genomföra trimningen. Elmotorer tål alldeles utmärkt tillfälliga överbelastningar – bara de har tillfälle att kyla ner sig sedan. Faktum är att redan idag när du trampar gaspedalen i botten i Model S så överbelastar du elmotorn – det är därför man kan göra det i högst några minuter, sedan kommer de gula linjerna på hastighetsmätaren och bilens maxeffekt begränsas så motorn och dess drivkretsar får en chans att kyla ner sig igen. Det Tesla har gjort nu är att höja hur mycket motorn och drivkretsarna tillfälligt kan överbelastas.

Om Tesla har trimmat 0.1 sekund av accelerationen via mjukvara, kan de trimma ännu mer i framtiden? Jo, det kan de kanske. Ryktena från början handlade faktiskt om hela 0.4s. Vi får se om dagens trimning var allt – eller om Tesla har fler obehagliga överraskningar i skjortärmen till sina konkurrenter 🙂

 


 

Vill du provköra Tesla Model S under sportlovet kan du passa på och boka provkörningstid! Du kan träffa Tesla Motors representanter i Sälen 18-20 Februari, i Åre 25-27 Februari och i Vemdalen 4-6 Mars.

 


TCS ett år sedan: Hjulupphängningen

För exakt ett år sedan tog vi -eller snarare edmunds.com- en närmare titt på Tesla Model S hjulupphängning och underrede.

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.