Bättre torkarautomatik på gång

Teslas bilar använder sig inte av traditionella sensorer för att detektera när det regnar och vindrutetorkarna ska gå igång utan av autopilotens framåtriktade kamera. Meningen är att kameran ska detektera om det regnar och köra igång vidrutetorkarna vid behov.

Det fungerar… sådär.

På dagtid går torkarna faktiskt ofta igång när de behövs. Fast ibland även när de inte behövs. Och på natten i mörkret ser kamerorna inte regnet alls och torkar väldigt sporadiskt.

Att automatiken är undermålig är väl en sak – men bilarna slår ju på de automatiska vindrutetorkarna varje gång man aktiverar autopiloten! Ända sedan Tesla stängde av radarn i bilarna förlitar sig autopiloten på kamerorna – och då måste vindrutan vara fri från regndroppar. Problemet är att automatiken kan plötsligt få för sig att börja torka vindrutan även när det inte regnar och slita på bladen och glaset. Vilket många klagat på:

Nu har Tesla äntligen erkänt problemet och Elon Musk lovat ett förbättrat neuralt nätverk som ska använda mer avancerad bildbehandling för att upptäcka när det regnar och torkarna behöver aktiveras. Hittills användes enstaka bilder från en av de tre framåtriktade kamerorna. Nu ska ny nätverk tränas upp som använder strömmad video från bilens alla kameror.

Tittar man på utdatat från nuvarande neurala nätverket kan man se att en ganska stor del av den är vigd till att detektera regn. Tesla kallar det skämtsamt för “Deep Rain”. Bilden ovan avslöjar att den förutom att detektera regndroppar som faller på vindrutan framför kameran även tittar efter om vägbanan ser blöt ut och om de andra bilarna stänker upp vatten. Imponerande teknisk bragd – men som visat sig inte riktigt räcka till i verkliga livet.

Nu hoppas Tesla kunna förbättra tekniken till att fungera bättre i framtiden.

Bookmark the permalink.