Bilmärket med högst status bland svenskar

ModelS2

Marknadsundersökningsföretaget Yougov har på uppdrag av Blocket Fordon frågat 1035 vuxna svenskar vilket bilmärke som i deras ögon ger högst status. BMW? Mercedes? Ferrari? Volvo?!

Nej, det är Tesla som tar hem segern – med råge:

Bilmärken med högst status bland svenskarna

Tesla – 24 procent
Ferrari – 13 procent
Volvo – 12 procent
BMW – 10 procent
Mercedes – 9 procent
Porsche – 8 procent
Audi – 7 procent
Jaguar – 5 procent
Toyota – 3 procent
Cadillac – 2 procent

Det som framför allt ger en bil högt status är snygg design, hälften av de tillfrågade tyckte det. 47% tyckte tekniska funktioner och 27% ansåg högt inköpspris ger status. Lika många ansåg att miljövänlighet ger ett gott anseende.

“Det är glädjande att se att så många som var fjärde svensk ser miljövänligheten hos en bil som en statushöjare. Idag är det coolt att vara klimatsmart och det faktum att Tesla toppar statuslistan är ytterligare bevis för det” säger Blockets presschef Tero Marjamäki.

Fast det är svårt att imponera på svenskar med en ny bil. Sju av tio tillfrågade tyckte inte att det är något speciellt statusfyllt med att äga en ny bil. “Att nya bilar inte ses som särskilt statusfyllda är så klart positivt ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom ett argument för att köpa nytt försvinner” sa Tero Marjamäki och vädrade säkert morgonluft för sin arbetsgivare Blocket.

För begagnatmarknaden för bilar går stark. På Blocket såldes mer än en bil i minuten under 2019 och 44 procent av alla utannonserade bilar såldes inom en vecka. Extra glädjande är att utbudet av elbilar ökade med hela 95% under 2019 på Blocket. Begagnatmarknaden för elbilar gick verkligen igång i fjol. Populäraste elbilarna på Blocket 2019 var Kia Niro, Renault Zoe och Nissan Leaf. Medianpriset för en begagnad Tesla Model S i fjol var 639,000 kronor och 31% såldes inom en vecka. Faktum är att Tesla Model S var den näst snabbast säljande bilmodellen i klassen begagnade bilar över 500 tusen kronor, endast slagen av Volvo XC60.

Komikern JP Sears sätter på ett roligt sätt fingret på varför Tesla ger status: 🙂

Tagged . Bookmark the permalink.