Dags att byta till sommardäck

Dagens artikel är sponsrad av bilvårdsfirman Carmee

Det är många som byter till sommardäck på sina elbilar nu. Vi frågade bilvårdfirman Carmees expert Lukas vad man ska tänka på.

Ställ bilen på plant underlag och har bilen luftfjädring så ska Jack mode som regel alltid sättas i men kontrollera alltid om din bil har Jack mode om du är osäker, berättar han för oss. På Teslorna stäng av Sentry mode. Använd ordentlig domkraft, tänk på att moderna bilar är ganska tunga. På Carmee använder de domkrafter som klarar att lyfta upp till 3 ton för säkerhets skull.

För elbilar är det extremt viktigt att endast lyfta bilen vid de specifika lyftpunkterna, annars kan batteripacket under bilen skadas. Använd en gummipuck mellan domkraften och lyftpunkten.

Har däcken rotationsriktning är det viktigt att montera dem rätt, på rätt sida bilen. Lukas använder helst handverktyg, med mutterdragare är det lätt hänt att man drar åt alldeles för hårt och skadar gängorna eller till och med drar sönder bulten. Med momentnyckel inställd på 175 Nm drar han fast bultarna. Kontrollerar mönsterdjup och däcktryck. Tänk på att efterdra bultarna efter tio mil påminner han oss.

Efter genomförd däckbyte ska man på de flesta bilar gå in i menyerna och berätta för färddatorn att du har bytt däck. På Teslornas mittskärm finns inställningen under Service, Hjul och Däck.

Trots att de heter lättmetallfälgar är däcken till dagens bilar så pass stora och tunga att man måste tänka på hur man lyfter dem. De väger ofta 25 kg styck eller mer. Lyft med knäna inte ryggen.

Bor du i Stockholmstrakten kan bilvårdsfirman Carmee byta dina däck hemma hos dig. Man behöver inte baxa in däcken i bagageluckan och ta paus från jobbet för att passa tid på däckfirma, bara boka tid på Carmees hemsida och låsa upp bilen med appen när de kommer. Med tillvalet däckhotell tar de även hand om och säsongslagrar dina vinterdäck.

Dagens artikel är sponsrad av bilvårdsfirman Carmee

Bookmark the permalink.