Designtävling framtidens laddstation – men nånting saknas

Elelctric Autonomy Canada utlyste en stor designtävling om framtidens laddstation. Över hundra bidrag från designbyråer runt om i världen tävlade om sammanlagt 40 000 kanadensiska dollar (drygt 314 tusen svenska kronor) i prispengar.

Vann gjorde arkitekten James Silvester från Skottland som drömde fram en ovalformad träbyggnad omgiven av laddplatser. Inne i byggnaden fanns olika areor för avkoppling medan bilarna laddas.

Runda former och byggnader i trä var en genomgående tema bland alla de vinnande bidragen. Likaså valen vad arkitekterna tyckte laddande elbilister ska sysselsätta sig med. Genomgående bland förslagen var toaletter (tack!), lekplats för barnen, caféer, lounger och gym.

Och det är väl där problemen egentligen börjar. För har man suttit två-tre timmar i bilen är det inte en lagom obekväm och träig caféstol som lockar i alla fall mina bakre regioner. I skiss efter skiss fick vi beskåda olika lounger och sittgrupper där man som elbilist förväntas sitta och vänta på att bilen ska ladda färdigt så man kan sätta sig i bilen igen.

Eller så erbjöds det gym. Cyklar (med obekväma sadlar), löpband, crosstrainermaskiner. På den dryga kvarten det tar att snabbladda bilen ska man hinna med att byta om, ta ett ordentligt gympass, duscha och byta tillbaka igen.

Undrar hur många av arkitekterna har elbil? För då borde de veta att det vi elbilister egentligen vill ha när vi laddar är att få sträcka på benen. Ta en liten promenad. Sitta still har vi redan gjort några timmar i bilen. Men för den skull är det kanske inte att byta om och börja gymma man vill börja med utan gärna något mittemellan.

Min personliga drömmladdstation skulle ha tak och belysning (naturligtvis), toa (naturligtvis), nån café eller liknande där man kan köpa typ en kaffe och en varmkorv – men sedan inte sittplatser utan säg… en tipsrunda man kan knalla runt bland några frågor och sysselsätta sig. (Gärna med LCD skärmar som byter frågor varje timme så man slipper få samma frågor nästa gång.) Eller en vernissage med bilder från lokala konstnärer. Eller videospel man styr med kroppsrörelser. Minigolf. Biljard. Grejer man kan göra stående, med en varmkorv i handen, utan att behöva byta om till trikåer.

Det sista jag vill göra i alla fall, trots att många av dagens laddoperatörer uppenbarligen verkar tro det är det roligaste vi elbilister vet, är att stå utan tak i ösregn och mörker och försöka skanna nån %&#* QR-kod för att installera femtiotolfte ladd-appen i mobilen.

Vad tycker du bör finnas på en laddstation? Vad vill du göra medan bilen laddar? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Bookmark the permalink.