Kina nu världens största bilexportör – Tesla över 8%

Kina har under första kvartalet i år gått om Japan som världens största bil-exportör, rapporterar BBC. Landet exporterade 1,07 miljoner bilar under kvartalet, mot 954 tusen för Japan. Tyskland hamnade på tredje plats, deras exportsiffror slog Kina redan i fjol.

Det är framför allt elbilar och ökad försäljning till Ryssland som gjort att Kinas exportsiffror ökat med 58% på ett år.

Övergången till elbilar gynnar Kinas bilindustri, exporten av elbilar och laddhybrider har ökat med 90% på ett år. SAIC (som tillverkar de elbilar vi känner till som MG i Europa) och BYD är de största exportörerna. På tredjeplats hamnar Tesla med 92 tusen bilar som exporterades från deras fabrik i Shanghai till Asien, Australien och Europa.

8,6% av Kinas totala bilexport under första kvartalet i år utgjordes av Teslor.

Det finns hundratals bilfabriker i Kina som tillverkar bilar, som exporteras utomlands. Var elfte bil som exporterades från Kina var en Tesla – byggd i Teslas enda bilfabrik i landet, i Shanghai.

I takt med att Teslas europeiska bilfabrik utanför Berlin kommer i gång med produktionen exporteras allt färre kinesbyggda Model Y till Europa. Istället har de nu börjat exporteras till Kanada. Köper du en Tesla Model 3 kan den dock fortfarande komma från Teslas fabrik i Shanghai – eller från Fremont, USA.

Kinas bilexport ökade även på grund av ökad försäljning till Ryssland, som en följd av västländernas sanktioner. Den exporten består dock fortfarande mest av traditionella avgasbilar. Kinesiska biltillverkare som Geely, Chery och Great Wall har fått kraftigt ökade marknadsandelar i Ryssland efter att rivaler som Toyota och Volkswagen lämnat landet.

Bookmark the permalink.