Dragon V2

För en vecka sen premiärvisade Elon Musk sin senaste skapelse. Nej, inte Tesla Model X, utan nu var det hans andra bolags tur: SpaceX visade upp sin första bemannade rymdskepp Dragon V2.

SpaceX är Elon Musks rymdbolag, deras Falcon 9 rymdraket har skickat upp flera Dragon rymdkapslar till internationella rymdstationen senaste året. Men medan Dragon var en obemannad rymdkapsel för frakt av gods till och från rymdstationen, är Dragon V2 en riktig rymdskepp avsedd att åka med människor till rymden.

Dragon V2 är en stor rymdkapsel, mycket större än ryska Sojuz-kapseln. Den är även större än Apollo-kapslarna var. Precis som den nu pensionerade rymdfärjan -och Tesla Model X- kan den ta 7 passagerare. Det syns att Dragon V2 är en produkt av 2010-talet och Elon Musk: istället för myriader knappar vi är vana vid från gamla rymdkapslar finns det här bara 4 stora touchskärmar som astronauterna styr rymdfarkosten med. Dragon V2 är precis lika mycket tekniksprång för rymdskepp som Tesla är för elbilar. Att åka med Sojuz upp till internationella rymdstationen kostar i runda slängar 70 miljoner dollar per passagerare. Dragon V2 kommer erbjuda samma åktur för endast 20 miljoner dollar per passagerare.

Sättet Dragon V2 återvänder tillbaka är också spektakulärt: den landar med hjälp av raketmotorer precis som man är van vid från science-fiction filmer. Hittills har alla rymdkapslar använt sig av fallskärmar för landning. Dragon V2 har fallskärmar endast som reserv ifall raketmotorerna fallerar.

Elon Musks uttalade mål är att kolonisera Mars. SpaceX-s största planerade raket, Falcon Heavy, och Red Dragon rymdkapsel är båda avsedda för interplanetära färder. Det är nog just avsaknaden av (tät) atmosfär på Mars som gör att SpaceX redan nu experimenterar med raketbromsade landningar av rymdkapslar.

Elon Musk själv hoppas kunna flytta till Mars på gamla dar. Ett utav hans mest berömda citat är “I think it would be great to die on Mars. Just hopefully not at the point of impact.”

Det är inte många som tillverkar egna rymdskepp och har planer på att kolonisera fjärran planeter – förutom en och annan skurk från James Bond-filmer. Vad Elon Musk svarar när folk frågar honom om han är en James Bond skurk?

elon_villain

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.