Electric GT

electricgt

Efter att ha fått elektrisk Formel 1 för två år sedan ska nu nästa motorsport bli erövrad av elbilar: Electric GT.

I klassisk GT stil kommer lätt modifierade gatbilar att tävla i en racingserie. I första säsongen kommer tio stall att ställa upp med sammanlagt tjugo bilar. Och alla bilar kommer vara modifierade Tesla Model S P85+

Tittar man på teaser-bilden ovan kan man känna igen Tesla Model S noskon och taklinje, men hjulhusen har breddats och bilen har fått en rejäl spoiler där bak.

Arrangörerna är än så länge väldigt tystlåtna på sin hemsida men avslöjat lite grann på forumet Tesla Motors Club: bilarna bantas på onödig vikt, däcken byts till racingdäck, spårvidden ökas och bilarna sänks. Bilarnas drivlina är oförändrad med samma batteripack, elmotor och drivkretsar.

Det som hittills framför allt gjort Tesla Model S till en dålig banbil var dess kylning. Bilen har blixtrande acceleration och otroligt bra väghållning, men motor, drivkretsar och batterier överhettas snabbt så efter endast några minuters avancerad körning börjar bilens prestanda begränsas av mjukvaran för att skydda mot överhettning.

Bilarna i Electric GT har omodifierad mjukvara och kylsystem, men “assisterad kylning” dvs befintliga kylare som genom förbättringar kan kylas bättre. Vi föreslog i en tidigare artikel att en supersportbil baserad på Tesla Model S bottenplatta kanske skulle kunna få flytande kväveflaskor istället för de lustgasflaskor vi är vana vid från muskelbilar?

Anledningen till att de valde Model S P85+ istället för P85D med ludicrous är dels för att fyrhjulsdrivna Model S har nästan för bra väghållning -det blir liksom ingen dramatik i svängarna när bilarna går som på räls- dels kanske även för att när idén till serien kläcktes fanns inte nyare modeller än. Det känns onekligen lite udda att bilarna som tävlar inte finns längre. Inte nog med att P85+ är en föråldrad modell – Tesla säljer ju inga bilar med 85 kWh batteripack över huvud taget längre! Utvecklingen går verkligen rekordsnabbt hos Tesla Motors.

Tävlingsserien kommer att bli en internationell serie, med tävlingar på olika racerbanor världen runt. Arrangörerna föredrar kurviga banor framför snabba med långa raksträckor för att utmana förarna. Barcelona-Catalunya, Donnington Park och Nürburgring är några banor som tävlingarna sägs komma äga rum på. Alla tävlingar kommer livesändas på sociala medier, dels som traditionellt färdigtklippta sändningar, dels där man själv ska kunna välja kameravinklar på.

Mer detaljer kommer avslöjas senare i år lovar arrangörerna – vi väntar andlöst!

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Pontus

  Om alla ska ha samma hårdvara så vill det väl till att alla kommer levererade till samma ort. I varje fall om ryktet stämmer att bilarna i Tyskland har lite annorlunda setup (kan ju vara ett tomt rykte också). Eller än värre om den är geostyrd då kan det bli olika beteende på träning mot tävling :-)

 • http://fuiob.xyz gustavmagnusson

  Roligt!

 • Simon

  En tyst motorsport! Fantastiskt!

 • Anders

  Låter ju superbra för miljön, men hur ska de göra med motorljudet? Det är ju en stor del av upplevelsen med motorsport… :) Vara på plats på en bana och höra Swooosh, swooosh, iiiiih känns ju inte direkt som att det får nackhåren att resa sig.. :)